Održana manifestacija "Bicikliraj Beogradom"

Održana manifestacija "Bicikliraj Beogradom"

Beograd -
Manje od jedan odsto Beograđana koristi bicikl, naglasio gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović i preporučio sugrađanima dvotočkaše kao prevozno sredstvo

BEOGRAD - Biciklistička vožnja "Bicikliraj Beogradom", koja za cilj ima promociju bicikla kao prevoznog sredstva, održana je danas od Trga republike do Skejt parka na Novom Beogradu u dužini od 2,8 kilometara.

Manifestacija je održana u sklopu kampanje javnog informisanja "Vozimo bicikl u Beogradu", a u okviru projekta "Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu", koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova prouzrokovanih urbanim saobraćajem.

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović rekao je da manje od jedan odsto Beograđana koristi bicikl i preporučio sugrađanima dvotočkaše kao prevozno sredstvo.

"Za proizvodnju jednog automobila potroši se energije i resursa koliko i za stvaranje 100 bicikala, jedno parking mesto može da posluži za 10 parking mesta za dvotočkaše. Istraživanja su pokazal da se dve trećine gadskih vožnji odvija na udaljenosti do pet kilometara, a upravo na toj razdaljini biciklo se pokazalo kao neuporedivo bolje prevozno sredstvo", rekao je Đakonović.

On je dodao da Beograd nema ni gore ni bolje uslove u odnosu na ostale evropske gradove.

"Javne debate i ankete pokazale su da nedostatak infrastrukture i bezbenost nisu prepreka većeg korišćenja bicikla u prevozu. Naprotiv, biciklisti su protiv obeležavanja staza. Primer je Novi Beograd gde postoji staza, ali korisnici imaju problema sa pešacimao i parkiranim automobilima", istakao je Đakonović.

Novinarka Radio Beograda i promoter akcije Dubravka Marković rekla je da prestonica ima odlične uslove za korišćenje bicikla.

"Sem Banovog brda i Dedinja, Beograd ima odlične uslove za krosćenja bicikla. Moramo da nateramo sugrađane da koriste bicikl umesto automobila i ostalih vozila, koji zagađuju životnu sredinu", rekla je Marković.

Manifestacija "Bicikliraj Beogradom" organizovana je uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP ), Ministarstva Životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i gradskog Sekretarijata za saobraćaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track