NASTAVLJENA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Usvojen rebalans budžeta koji omogućava kupovinu 230 autobusa! Evo ko je novi gradski urbanista, a ko novi zaštitnik građana Beograda (FOTO)
Foto: Beoinfo

odbornici nastavili rad

NASTAVLJENA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Usvojen rebalans budžeta koji omogućava kupovinu 230 autobusa! Evo ko je novi gradski urbanista, a ko novi zaštitnik građana Beograda (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rebalans budžeta za 2019. godinu koji predviđa 35 miliona evra kredita za kupovinu između 210 i 230 autobusa za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP).

Grad će uzeti kredit od 35 miliona evra od komercijalnih banaka a 10 miliona evra će dati GSP iz sopstvenih prihoda. Komercijalne banke će moći da daju ponudu za kredit a grad će se odlučiti za onu ponudu koja bude imala najpovoljnije uslove.

foto: Beoinfo

Za rebalans budžeta su glasali odbornici vladajuće većine a protiv su bili odbornici Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića. Sednici nisu prisustvovali odbornici Saveza za Srbiju, Pokreta slobodnih građana i Građanskog demokratskog foruma.

Odbornici su danas izabrali i Mirka Valjarevića za zaštitnika građana Beograda. On je bio dugogodišnji sekretar Pravnog fakulteta u Beogradu.

Sednica Skupštine grada Beograda, koja je počela 25. februara, a prekinuta i odložena jer materijal odbornicima nije dostavljen na vreme, nastavljena je danas.

foto: Beoinfo

Pred početak sednice, odbornici Saveza za Srbiju su ispred zgrade gradskog parlamenta ponovili da će sednicu bojkovati sve do, kako su naveli, donošenja uslova za fer, slobodne i poštene izbore.

Novi glavni urbanista Beograda - Marko Stojčić

Skupština grada Beograda imenovala je danas za novog glavnog urbanistu Beograda diplomiranog inženjera arhitekture Marka Stojčića. On će tu dužnost obavljati naredne četiri godine. Pre Stojčića, glavni urbanista Beograda bio je Milutin Folić kome je četvorogodišnji mandat istekao 21. januara ove godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da Stojčić ima dosta iskustva koje će, veruje Vesić, iskoristiti na novoj dužnosti. Vesić je zahvalio Foliću na predanom radu i dodao da je on uneo energiju u rad Gradske uprave. Stojčić je rođen 1975. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Između ostalog, član je Inženjerske komore Srbije, Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda.

U sazivu je Komisije za planove Skupštine grada Beograda od decembra 2013. godine, potpredsednik je Saveta za urbanizam Skupštine grada od maja 2014. godine, a u maju 2018. godine izabran je za zamenika predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda.

Autor je većeg broja objekata u Srbiji i inostranstvu, kao i većeg broja urbanističkih projekata. Među najznačajnijim su kompleks u Sportskom centru Košutnjak u okviru kog se realizuje i Nacionalni trening centar površine 39.000 kvadratnih metara, omladinski sportski kamp Karataš površine 16.000 kvadratnih metara, objekat novog naučnog centra Instituta za fiziku Srbije površine 7.000 kvadrata, stambeni objekti u zemlji i inostranstvu, projekti izgradnje oko 250 dečijih igrališta u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Prema rečima gradskih čelnika, plan je da se u narednih šest meseci nabave nova vozila kako bi se poboljšao kvalitet usluge i komfor građana koji koriste gradski prevoz.

Ideja je da se, u zavisnosti od cene koja bude postignuta na konkursu, nabavi 210 do 230 novih vozila i da sva vozila budu isporučena do prvog septembra.

Odbornici će raspravljati i o subvencijama za JKP Gradska čistoća u cilju nabavke nove opreme za primarnu reciklažu otpada, za postavljanje reciklažnih zvona, reciklažnih kanti, kao i za opremanje dvorišta za odvajanje i reciklažu otpada na svim opštinama.

Na sednici će se naći i predlog odluke o postavljanju bašti na opštini Vračar kojom će biti ukinuta mogućnost postavljanja bašti ugostiteljskih objekata na mestima koja su predviđena za parking. Reč je o pilot projektu koji će, ako se bude pokazao uspešnim, biti korišćen i u drugim beogradskim opštinama.

Pred odbornicima će se naći i odluke o dodeli naziva Ulice Dobrice Ćosića i Ulice Milorada Ekmečića, o parku "Branko Parać Relja" na Savskom vencu, kao i o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na Paliluli i Čukarici.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predložene su i odluke o podizanju spomenika Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, kao i spomenik-memorijala "Zašto?".

Na dnevnom redu je i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predlozi o izradi još nekoliko takvih planova. Odbornici će odlučivati i o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu privrednog društva HK "Krušik" a.d. Valjevo.

Razmatraće i predlog programa "Ambrozija kao zdravstveni rizik, monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuređenih površina u gradu u 2019. godini".

Po skraćenom postupku odbornici će odlučivati o razrešenju i imenovanju direktora i v. d. direktora u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama, o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama.

foto: Beoinfo

Na sednici će se raspravljati i o izmeni i dopuni Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, kao i o izmeni i

dopuni Odluke o dodeli poklona i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o promeni osnivačkog akta ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić", izveštaj o radu Kancelarije za mlade za 2018. godinu, kao i izveštaj o radu Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki za 2018. godinu.

Odbornici će biti upoznati i sa informacijom o sprovedenom postupku za izbor partnera radi osnivanja zajedničkog privrednog društva za rekonstrukciju i upravljanje objektima JP "Sava centar".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track