DIREKTOR VODOVODA: Evo zašto je došlo do potopa na Novom Beogradu
Foto: Kurir

ne krivi nikog

DIREKTOR VODOVODA: Evo zašto je došlo do potopa na Novom Beogradu

Beograd -

Kako je za TV Prvu rekao Zoran Matić, izvršni direktor kanalizacionih mreža "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", sinoć je došlo do nestanka struje oko 18 sati, što je, između ostalog, uzrokovalo probleme s poplavama na Novom Beogradu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

- Galovica i Gazela su bile bez struje, zbog čega pumpe nisu mogle da prepumpavaju vodu iz kolektora. Jednostavno, pumpe bez struje ne mogu da rade – objasnio je Matić, dodajući da naravno nikoga za to ne krivi jer se radilo o prirodnoj nepogodi i vanrednim okolnostima. O tome je nešto ranije pričao i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Ekipe JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ su, kaže on, odmah bile na terenu i naglašava da ne postoji njihov propust kada je čišćenje slivnika u pitanju.

- Naš plan čišćenja slivnika, koji je urađen prema dugogodišnjem iskustvu, ispunjavamo u potpunosti. Međutim, tokom nevremena dođe do opadanja lišća, bujica to nosi i zapuše se slivničke rešetke na najnižim tačkama u gradu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

Naše ekipe izlaze momentalno na teren, otvaraju poklopce da bi voda mogla da otiče. Povećamo, tačnije udvosturčujemo broj ekipa, a tu su i specijalna vozila, električari s posebnom opremom. Međutiom, ne možemo da znamo gde će da dođe do problema i u kom roku možemo da ga otklonimo. U Beogradu postoji 35.000 slivnika. Ne možemo za svaki u svakom trenutku da kažemo da je očišćen, već prepoznajemo kritična mesta i po tom planu čistimo – kaže direktor i naglašava da je oko 95 odsto gradskog stanovništa priključeno na kanalizaciju.

Kako dodaje, potrebno je izgraditi kanalizaciju u svim naseljima, ali dodaje da je „naše društvo bilo u velikoj krizi poslednjih 30 godina“, te da su „ogromne investicije u pitanju“

- Planovi postoje, trudimo se da ih realizujemo koliko je to moguće – kaže Matić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

Direktor iz „Vodovoda“ uverava da ne postoji mogućnost da voda bude zagađena zbog jučerašnjih poplava u Beogradu.

- To ne može da se dovodi u vezu sa padavinama. Znamo gde zahvatamo vodu za piće, zatim, vrši se prečišćavanje kao i kontrola kvaliteta. Tako da, građani ne bi trebalo da brinu da li je voda posle sinoćnjeg nevremena bezbedna za piće – zaključuje Matić.

(Kurir.rs/Blic, S.M.L.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track