NEMA VIŠE UZDISANJA NOĆU Kazna za glasan s*ks i ljubavnicima i upravniku zgrade jer ih nije upozorio da budu tiši ANKETA
Foto: Zorana Jevtić, AP/Ilustracija, Beoinfo

imate još malo vremena, kazne pljušte od decembra

NEMA VIŠE UZDISANJA NOĆU Kazna za glasan s*ks i ljubavnicima i upravniku zgrade jer ih nije upozorio da budu tiši ANKETA

Beograd -

U zavisnosti od učinjenog dela, kazne će se kretati od 5.000 do čak 100.000 dinara. Zabranjen i dečji plač, svađa i evo šta još

BEOGRAD - Ukoliko praktikujete glasan seks u sopstvenom stanu, možete lako zaraditi kaznu prema novoj odluci o kućnom redu Skupštine Beograda koja će se primenjivati od decembra.

Kazne neće dobijati samo bučni ljubavnici, već i upravnici zgrada koji se nisu potrudili da preglasne komšije upozore da se stišaju, kao i da ne puše u hodniku ili bacaju mrve posle jela preko terase.

U zavisnosti od učinjenog dela, visina kazni kretaće se od 5.000 do čak 100.000 dinara.

- Prema usvojenoj Odluci o kućnom redu, ubuduće nema mesta i za iznenadna slavlja, jer će sve proslave komšijama morati da se najavljuju dva dana unapred. Propisano je i obavezno zaključavanje ulaznih vrata, a pooštrene su i obaveze održavanja zajedničkih delova u zgradi. Neće se tolerisati žučna rasprava, kao ni svaka buka iznad 30 decibela, namerno ometanje kućnog odmora, ugrožavanje bezbednosti komšija, oglušavanje o upozorenje upravnika - navedeno je u pravilniku.

- Kao što se i najavljivalo, izvršene su određene promene i pomereno je vreme odmora. Sada će vreme kućnog mira biti od 16 do 18 i od 22 do 7 sati narednog jutra. U danima vikenda kućni red će biti od 14 do 18 i od 22 do 8 sati subotom, a nedeljom sve do 10 sati.

foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

U to vreme pravilnikom je zabranjeno, u zavisnosti od lokalne samouprave, da se galami, buši, sve ono što remeti nečiji mir i odmor. Isto tako doneti pravilnik podrazumeva i zabranu nenajavljenih slavlja, bacanje mrva kroz prozor, lošu higijenu zgrade, ugrožavanje bezbednosti, buku jaču od 30 decibela, gde takođe spadaju i glasna "ljubavna buka, žučna svađa koja traje, dečji plač. To je problem, naročito leti, kad su prozori otvoreni - objašnjava Radovan Trifunov iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije.

Prema njegovim rečima, pre svake kazne prvo sledi upozorenje.

- Naravno, pre svake prijave sledi upozorenje upravnika, razgovor sa glasnim komšijama, a ukoliko se prijavljeni stanar ponovo ogluši, sledi pokretanje prekršajnog postupka. Na licu mesta kazna se piše samo ukoliko vas komunalni policajci uhvate na delu, jer sve ostalo je potrebno da se dokaže. Što je veoma teško, jer kako ćete vi da procenite jačinu, recimo, "ljubavne buke" ili da nekoga uhvatite na delu. Isto je i sa dečjim plačom, ali takvi slučajevi su zaista retki. Svakako, ostaje velika dilema ko će i na koji način meriti buku - ističe Trifunov i navodi:

- Da se razumemo, cilj ovih odluka nije novac, niti rigorozno kažnjavanje, već da se ljudi više poštuju, da se vrate stari dobrosusedski odnosi. Da svi zajedno održavaju zgradu, da vodimo računa o bitnim stvarima, da se poštujemo i pomažemo - kaže Trifunov.

Zamenik v. d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović objašnjava list da će ova ustanova delovati tek nakon što stigne neki prekršajni nalog.

foto: AP/Ilustracija

- Mi nismo učestvovali u izradi odluke, već gradske službe. Što se tiče Odluke o kućnom redu, komunalni inspektori su ti koji izlaze na teren, izriču kazne ili prijave, u zavisnosti od učinjenog dela, a nakon toga mi delujemo. I predmet se šalje u Prekršajni sud, gde se odreduje stepen učinjenog dela, a posle toga i visina novčane kazne - objašnjava Ristanovićeva.

Na pitanje šta sve komšije prijavljuju upravnicima ili nadležnim organima da im smeta, u Udruženju profesionalníh upravnika Srbije otkrivaju:

- Najveći problem u većim gradovima jeste kad neko pravi žurku u jedan ili dva sata noću, a da komšije, među kojima ima starijih, to ne znaju ili nisu videli obaveštenje. Često se prijavljuju popravke, burgijanja u stanu, glasno slušanje televizora. Naravno, bilo je prijava i leti, kad su prozori otvoreni, pa stižu pritužbe na "ljubavnu buku" ali i na svađe u komšiluku. Mada, više prijava je u zgradama gde žive studenti koji su, po običaju, skloniji žurkama i bučnijem životu. Tako da će toga biti i dalje - kažu u Udruženju.

foto: AP/Ilustracija

Snimci komšija nisu dokaz

Prema novom pravilniku o kućnom redu jasno je definisano i da ukoliko slikate ili snimite komšiju koji kršu neku od stavki, nećete to moći da iskoristite kao dokaz. Potencijalni problem na koji ukazuju upravnici jeste činjenica da se kao dokaz neće moći koristiti fotografije. Dakle, ako snimite da neko baca đubre sa terase ili pere tepih na njoj, ništa neće vredeti ako se u to lično ne uvere komunalni inspektori - navode u Udruženju profesionalnih upravnika Srbije.

Kazne će da pljušte, evo šta se sve kažnjava:

Buka iznad 30 decibela Kućni mir je predviden od 16 do 18 i od 22 do 7. U danima vikenda od 14 do 18 i od 22 do 8 subotom, a nedeljom sve do 10 sati. Zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, kao i upotreba mašina i uređaja koji narušavaju tišinu u zgradi. Zabranjeni su i glasan s*ks, rasprava, namerno remećenje kućnog mira.

foto: AP/Ilustracija

Nenajavljena slavlja Ukoliko želite da organizujete proslavu u svom stanu, mora- tete to komšijama da najavite najmanje dva dana unapred. I da sa slavljem završite do jedan sat posle ponoći.

Otvoren prozor Profesionalni upravnici moraće da vode računa o servisiranju protivpožarne opreme, liftova, gromobrana i panik rasvete, kao i ako je neki prozor u zgradi otvoren u vreme nevremena.

foto: Beoinfo

Zabranjeno šetkanje po krovu Zabranjen je pristup krovu i krovnim terasama. Krov i krovnu terasu stambene zgrade sada mogu koristiti samo stručna lica radi popravki, postavljanja antena i sličnih uredaja, uklanjanja snega, leda...

foto: Profimedia

Ulazna vrata moraju biti zaključana Zatvaranje i zaključavanje ulaznih vrata biće obavezno u letnjem periodu od 23 do 6, a zimi jedan sat duže.

Pušenje unutar zgrade Istresanje stolnjaka s mrvama i posteljine kroz prozor Sušenje veša na terasama koje se vide sa ulice Pranje terase polivanjem vodom

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track