NIKODIJEVIĆ: Veliki dan za Beograd, o Makišu izrečeno mnogo neistina
Foto: Filip Plavčić

Predsednik Skupštine grada

NIKODIJEVIĆ: Veliki dan za Beograd, o Makišu izrečeno mnogo neistina

Beograd -

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je danas da je usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje u gradskom parlamentu veliki dan za Beograd i da je time, kako je rekao, omogućeno da sledeće godine počne ''istorijska izgradnja'' beogradskog metroa.

Nikodijević je istakao da plan za Makiško polje stvara formalne mogućnosti za početak izgradnje metroa na koji, kako je rekao, Beograđani čekaju decenijama.

''Ovo je veliki dan za Beograd, verujem da sledeće godine počinjemo istorijsku izgradnju beogradskog metroa'', rekao je Nikodijević novinarima u Sava centru posle sednice Skupštine grada.

Odgovarajući na kritike o planu za Makiš, koje dolaze od dela opozicije i pojedinih udruženja građana, čije su pristalice danas nasilno pokušale da spreče održavanje sednice gradskog parlamenta, Nikodijević je istakao da je taj plan usvojen u skladu sa zakonom i da su ispoštovane sve procedure, a da su primedbe na plan ili usvojene ili argumentovano odbijene od strane stručnih komisija.

''Odbornici glasaju za plan koji Komisija za planove Skupština grada i Gradsko veće predlože Skupštini grada'', rekao je predsednik gradskog parlamenta.

Dodao je da je o planu za Makiško polje izrečeno mnogo neistina, pre svega da ugrožava vodoizvorište, i naglasio da su relevantne institucije, poput Instituta ''Jaroslav Ccerni'', JKP ''Beogradski vodovod i kanalizacija'' i Sekretarijata za zaštitu životne sredine odredili uslove za sprovođenje tog plana.

Nikodijević je naveo da postoji zakonom propisana procedura po kojoj se usvajaju takvi planovi, od javnog radnog uvida, preko javnih sednica do Komisije za planove.

Podsetio je da se na prostoru Makiškog polja nalazi Ranžirna stanica, izgrađena pre nekoliko decenija, koja ima 70 km pruge i 47 koloseka.

''Ne znam kako ta stanica sa vozovima koji su išli na mazut i na ugalj nisu ugrožavali životnu sredinu, a ugrožavaće metro koji će biti izgrađen po savremenom sistemu poštujući sve preporuke struke'', rekao je Nikodijević.

On je odbacio kritike dela opozicije da je današnja sednica gradskog parlamenta ''nelegitimna i nelegalna'' navodeći da se sednice održavaju po zakonu, poslovniku i statutu Grada Beograda.

Kako je rekao, bilo je primedbi da nije obezbeđena javnost rad što, kako je pojasnio, podrazumeva da se predstavnicima medija dozvoli da prisustvuju i izveštavaju sa sednice gradskog parlamenta.

''Ako je neko pokušavao da onemogući javnosti da prisustvuje današnjoj sednici, to su upravo predstavnici opozicije koji s u jednom trenutku blokirali ulaz, pa nisu svi mediji mogli da uđu u salu'', naveo je Nikodijević.

Zahvalio je odbornicima što su , kako kaže, i pored svih pritisaka prisustvovali sednici na kojoj su, dodao je, izglasane veoma važne odluke za građane Beograda.

Stojčić: Nema opasnosti za vodosnabdevanje građana

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić ponovio je danas da se urbanizacija predviđena Planom detaljne regulacije za Makiško polje nalazi van uže zone vodoizvorišta i da nema nikakve opasnosti niti mogućih negativnih posledica po vodosnabdevanje Beograda.

On se na sednici Skupštine grada osvrnuo na Generalni urbanistički plan iz 1974. godine kojim je, dodao je, predviđeno da se deo Makiša urbanizuje. Naveo je da je više od pola veka u funkciji ranžirna stanica, sa 48 koloseka i 70 kilometara pruge, te dodao da je taj prostor odavno urbanizovan. Rekao je da ne postoji bolje mesto sa aspekta urbanizma za depo metroa od ovog.

- Odatle ćemo naredne godine početi izgradnju depoa, tako da faktički tu počinje izgradnja metroa. Neko ko je protiv plana je protiv toga da Beograd ima metro, rekao je Stojčić.

Pojasnio je da je planirano da na ovom prostoru bude deo privrednih objekata uz budući depo, objekata komercijalne delatnosti, kao i mešoviti stambeni objekti.

- Prostor je 98 odsto u vlasništvu fizičkih lica, tačnije nekoliko hiljada građana su vlasnici parcela, rekao je Stojčić i podvukao da plan za Makiško polje ne ugrožava snabdevanje Beograda vodom, da se time stvaraju uslovi za početak izgradnje metroa i da nema privatnih investitora, zloupotreba, ničega skrivenog ili onoga što na bilo koji način može ugroziti bilo kog građanina Beograda.

Stojčić je pojasnio i da se veći delovi novobeogradskih bolova 44, 45, 70 i 70a nalaze čak u užoj zoni zaštite, da tu postoje pola veka, te da urbanizacija ovakvog tipa nije neuobičajena za Beograd.

Osim Plana detaljene regulacije za Makiško polje, odbornici su na današnjoj sednici Skupštine grada usvojili plan za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine i plan detaljne regulacije dela područja između Ugrinovačke, Bačke ulice i Novosadskog puta.

Takođe, usvojeni su i plan detaljne regulacije za područje zapadno od Ulice Bahtijara Vagabzade, plan detaljne regulacije fabrike kartona "Umka", kao i o plan detaljne regulacije za deo objekata sistema vodosnabdevanja sa regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za naselja Vrčin, Grocka, Begaljica, Mala Ivanča, Dražanj, Umčari, Pudarci, Kamendol i Brestovik.

Usvojen je i plan detaljne regulacije za kompleks RATEL-a u Dobanovcima, kao i predlozi o izradi nekoliko planova detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track