Jedino prihvatilište za odrasle prepuno

Spremni za hladne dane

Jedino prihvatilište za odrasle prepuno

Beograd -
Mnogi svrate samo po svež obrok i da se okupaju, ali neki tu žive godinama

BEOGRAD - Jedino beogradsko Prihvatilište za odrasle već je godinama popunjeno do poslednjeg mesta.

Mnogi svrate samo po svež obrok i da se okupaju, ali neki tu žive godinama. Nadležni kažu da su se pripremili za predstojeće hladne dane.

Postojeći kapaciteti beogradskog prihvatilišta za odrasle nedovoljni su već 15 godina. Privremeni stanari zgrade u Kumodraškoj ulici često nemaju ni ime ni prezime, a dolaze iz cele Srbije. U prihvatilištu ima mesta za 104 osobe, ali u njemu trenutno spava njih 130. Zimi u devet soba bude i po 170 beskućnika.

Zoran je korisinik prihvatilišta. Kaže da mu je supruga umrla ove godine i da se teško razboleo od bronhijlne astme."Nisam imao gde da boravim, da živim, da stanujem. Morao sam da dođem ovde. Deca kao deca, mesta nema ni tamo i to je to, moja priča", kaže Zoran.

Bogoljub je u prihvatilište došao zbog, kako kaže, alkohola. "Izgubio sam prorodicu, izgubio sam sve. Našao sam se na dnu i ovde sam se iščupao", priča Bogoljub.

Korisnici su devedesetih godina najčešće bili alkoholičari, skitnice i prosjaci. Danas tamo dolaze sve kategorije stanovništva: narkomani, beskućnici, osobe sa kriminalnim dosijeom, kažu u prihvatilištu.

Svi oni koji sa ulice dođu u prihvatilište, uglavnom su narušenog zdravlja.

"Najveći procenat naših korisnika su psihijatrijski pacijenti. To je trend poslednjih nekoliko godina. U poslednje vreme imamo dosta nepokretnih", kaže lekarka u prihvatilištu Staša Vlačina.

Prihvatilište je obezbedilo sredstva za hranu, obuću, odeću, posteljinu i higijenu. Ukoliko se zimus broj korisnika poveća, što se po hladnoći uvek i dogodi, pedesetoro zaposlenih neće ići na odmore.

Prekobrojni će biti upućeni u Gerontološke centre u okolini Beograda. Direktor prihvatilišta za odrasle u Beogradu Prvoslav Nikolić ističe da se još od maja meseca pripremaju za hladne dane.

"Koristimo sve moguće prostorije i pomoćne ležajeve da bi taj period hladnih dana prošao u najboljem redu, da se nedostatk kapaciteta u gradu ne bi osetio", objašnjava Nikolić.

Prihvatilište je 2011. godine dobilo sve dozvole za proširenje. Grad je za te namene ove godine odobrio 132 miliona dinara.

"Pored 250 ležajeva, imali bismo i druge pomoćne prostorije i dnevne boravke", kaže Prvoslav Nikolić dodajući da se nada da će na proleće raditi u normalnim uslovima.

Prihvatilište će posle rekonstrukcije biti tri puta veće. To bi trebalo da bude dovoljno za smeštaj beskućnika u narednih 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track