Obuka osoba sa oštećenim sluhom za posao reciklaže

Obuka osoba sa oštećenim sluhom za posao reciklaže

Beograd -
Zaštita osoba sa invaliditetom, pre svega gluvih lica, jedan je od najosetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i pre svega socijalne politike uopšte, istakao član Gradskog veća Darko Božić

BEOGRAD - Član Gradskog veća Darko Božić podržao je obuku osoba sa oštećenim sluhom za posao reciklaže elektronske i električne opreme na teritoriji opštine Palilula pod nazivom "Obukom do posla". Organizatori su Udruženje "Humane veze" i Gradska organizacija gluvih Beograda, uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

- Strategija socijalne politike grada Beograda je da podrži osobe sa invaliditetom i da im pruži podršku i pomoć u prekvalifikaciji i dokvalifikaciji u cilju zapošljavanja. Manji deo predstavnika osoba sa oštećenim sluhom ima finansijske mogućnosti da započne samostalni posao. Postoje delatnosti kojima se mogu baviti osobe sa invaliditetom, uključujuci i osobe sa oštećenim sluhom. Jedna od delatnosti je i reciklaža, sakupljanje i kategorizacija sekundarnih sirovina, konkretno recikliranje elektronske i električne opreme.

Danas smo imali priliku da se u sve to uverimo i prisustvujemo praktičnoj obuci u prostoru preduzeća "SET reciklaža" - rekao je Božić.

Opšti cilj posete je bolja saradnja između privrednog sektora, udruženja i grada Beograda, a sve radi poboljšanja statusa korisnika i kvaliteta života, kao i podizanje razumevanja i osetljivosti društva za probleme i kapacitete osoba sa invaliditetom.

- Zaštita osoba sa invaliditetom, pre svega gluvih lica, jedan je od najosetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i pre svega socijalne politike uopšte. Naš zadatak jeste da afirmišemo razvoj socijalnog preduzetništva i podsticaj otvaranja socijalnih preduzeća, čija je krajnja misija da postignu što bolje društvene ciljeve. Socijalno preduzeće svoj prihod investira u razvoj zajednice, zapošljavanje socijalno ugroženih grupa i u samo preduzeće.

Socijalno preduzeće omogućuje nova radna mesta za radnike koji nisu konkurentni, koji su izmešteni ili marginalizovani na tržištu rada. Takva preduzeća upotpunjavaju potrebe zajednice i mogu pružiti razne vrste usluga, povećavaju kapacitet radnika i podstiču ga da se osloni na sopstvene mogućnosti. Ona promovišu uključivanje zajednice, njenu obnovu i bolji razvoj - istakao je Božić.

Prema njegovim rečima, inostrana iskustva pokazuju da socijalno preduzetništvo ima veliki značaj za zajednicu i društvo. Sistemska rešenja moraju im omoguciti da oblikuju, izražavaju i realizuju svoje osnovne razvojne potrebe, kao i posebne interese. Danas smo i na ovaj simboličan način pokazali da želimo zajedno da gradimo inkluzivno društvo u Beogradu i podstičemo razvoj socijalnog preduzetništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track