GRIP: Najjači udar krajem februara
Foto: Nemanja Pančić

Vrhunac epidemije

GRIP: Najjači udar krajem februara

Društvo -
Simptomi koje izazivaju virusi tipa A i B jesu temperatura, koja ne mora da bude visoka, bolovi u mišićima i zglobovima i kašalj

BEOGRAD - Vrhunac epidemije gripa u Srbiji očekuje se krajem februara i početkom marta, kaže Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

"Povećanje broja obolelih možemo da očekujemo u narednom periodu, a prema iskustvima iz ranijih sezona, početak epidemijskog perioda očekuje se početkom februara, a vrh krajem februara i početkom marta", rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je rekla da su simptomi koje izazivaju virusi tipa A i B, temperatura, koja ne mora da bude visoka, bolovi u mišićima i zglobovima i kašalj. "Oba tipa virusa mogu da dovedu do komplikacija i smrtnog ishoda, ali tip A ima veći epidemijski potencijal", rekla je Dragana Dimitrijević.

Upitana da li se u Srbiji mogu očekivati novi virusi ove godine, ona je rekla da je promenljivost jedna od karakteristika virusa gripa i da se mutacije virusa očekuju. "Za sada, na osnovu rezultata Svetske zdravstvene organizacije, podudarnost virusa u vakcini i virusa koji su u cirkulaciji je dobra", dodala je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track