Najnovije vesti

Veljović ostaje direktor policije
Foto: Zorana Jevtić

Kurir saznaje: Neće biti smena u vrhu policije

Veljović ostaje direktor policije

Društvo
17:10h
Članovi nove vlade složili su se da dosadašnji prvi čovek policije Milorad Veljović treba da ostane na svojoj funkciji, i to u punom mandatu

BEOGRAD - Nezamenljiv.Milorad Veljović i nakon formiranja nove vlade i odlaska Ivice Dačića s mesta ministra unutrašnjih poslova ostaje na mestu direktora policije, saznaje Kurir.- Veljovićev mandat potvrdili su članovi nove vlade i složili se da bi dosadašnji direktor policije trebalo ovu funkciju da nastavi da obavlja u punom mandatu - kaže naš sagovornik.Prvi sastanakDirektor policije juče je imao sastanak s novim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i njegovim pomoćnicima na kojem je preciziran plan, unapređenje i prioriteti rada, saopštio je MUP.Odlukom vlade praktično je potvrđeno Veljovićevo imenovanje za direktora od 7. marta prošle godine. U konkurenciji trojice kandidata, njegovo imenovanje tada je predložio premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.Direktoru policije pripisuju se zasluge u borbi protiv korupcije, u kojoj je bio glavni operativac prilikom hapšenja Miroslava i Marka Miškovića, u saslušanju Milana Beka, optužnici za Agrobanku, kao i za krivično gonjenje bivših ministara Olivera Dulića i Saše Dragina. Za obezbeđivanje Parade ponosa 2010. godine policija je prvi put dobila javno priznanje da je profesionalno obezbedila zaštitu ljudskih prava svih građana, a posebnu pohvalu dobila je od bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton.Sporne privatizacijeVeljovićev najveći uspeh je to što je policija uspela da do kraja prošle godine okonča istragu o 24 sporne privatizacije, čije je rasvetljavanje zatražio Brisel kao uslov daljeg priključivanja Srbije EU. Na javnom predstavljanju rezultata istrage rečeno je da je saradnja Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, kojim je rukovodio Aleksandar Vučić, tužilaštva i policije bila na visokom nivou.Veljović je postavljen za direktora srpske policije 15. juna 2006. godine na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića. U junu 2010. Veljoviću je istekao petogodišnji mandat, ali mu je Vlada Srbije produžila mandat do izbora novog direktora „na molbu ljudi iz DS“, rekao je kasnije premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

RekorderPROMENIO TRI PREMIJERANa funkciji direktora policije Milorad Veljović dočekao je i četvrtog premijera. Dok je Veljović bio direktor, na mestu premijera izređali su se Vojislav Koštunica, Mirko Cvetković i Ivica Dačić.Poznavaoci bezbednosnih struktura u Srbiji tvrde da Veljović poseduje „umeće da se približi najjačoj stranci“ koja god da je, ali do granice sigurne udaljenosti. Drugi plus jesu informacije koje poseduje i kojima dobro barata. Veljović je rođen 1958. godine i u policiji je od 1986. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja