BURNO NA ODBORU ZA INFORMISANJE: Direktorki Studija B oduzeta reč, Sarapa joj dobacivao
Foto: Tanjug Pt

Skupština Srbije

BURNO NA ODBORU ZA INFORMISANJE: Direktorki Studija B oduzeta reč, Sarapa joj dobacivao

Društvo -
Sednica je prekinuta kada je direktorka Ivana Vučićević rekla da je ona skinula emisiju "Sarapin problem" s programske šeme jer je autor dolazio na posao u vidno alkoholisanom stanju"

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u toku je rasprava na sednici Odbora za kulturu i informisanje na kojoj se raspravlja o slobodi medija u Srbiji, a kojoj pored poslanika prisustvuju i brojni novinari, direktori, urednici pojedinih medijskih kuća i predsednici novinarskih udruženja.

Sednica je počela u 10 sati i do sada je na kratko dva puta prekidana, a protiče u, s vremena na vreme, burnoj raspravi učesnika. Sednici prisustvuje i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Direktorki Studija B isključen mikrofonPosle četiri sata rasprave sednica je na kratko prekinuta jer je predsedavajuća oduzela reč direktorki Studija B Ivani Vučićević, a novinar te kuće Predrag Sarapa dobacivao sa lica mesta.Sednica je prekinuta kada je direktorka Studija B rekla da je ona skinula emisiju "Sarapin problem" sa programske šeme te televizije jer je "autor dolazio na posao u vidno alkoholisanom stanju".

Na to joj je predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla da ne može tako da govori i isključila mikrofon nakon čega je došlo do rasprave između nje i Vučićevićeve posle čega je sednica prekinuta na pet minuta.Dok je Vučićevićeva obrazlagala zbog čega je skinuta emisija dobacivao joj je Predrag Sarapa koji je takođe bio u sali, a kog je Marjanović takođe opomenula zbog ponašanja.

Prethodno, u nastavku sednice, članovima i predstavnicima medija obratili su se predsednici UNS i NUNS Ljiljana Smajlović i Vukašin Obradović koji su izrazili nezadovoljstvo zbog atmosfere u kojoj se raspravlja o slobodi medija.Smajlovićeva je na početku ocenila da se na sednici Odbora vređaju novinari i da nije najvažnije pitanje odnosno glavni problem u srpskom novinarstvu to što je oboren sajt Peščanika, ocenivši da ima dosta lecemerja u opoziciji, ali i da je razočarana „neverovatnim pritiskom iz SNS“.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

„Nemojte da se služite nama kao političkim loptama“, poručila je Smajlović na odboru rekavši da je šokantno da neko kaže da su „mediji uplašeni ili kupljeni jer mu se ne sviđa mišljenje“ o čemu je prethodno pričao Zoran Živković iz Nove stranke.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović izrazio je nezadovljstvo zbog atmosfere na odboru i dodao da „u Srbiji postoje novinari koji su za vlast i novinari koji su za opoziciju. Tačka.“ „Mi se protivimo tome i ubeđen sam da medijska scena zbog toga danas ovako izgleda. Postoje razne podele, novinari i propagandisti, novinari profesionalci i društveno politicki radnici, i smatramo da je štetno politizovanje priče o medijskim slobodama“, rekao je Obradović, koji smatra da postoji pogoršanje stanja u medijima. Ocenio je da je medijska scena opterećena cenzurom, gušenjem kritičke misli, te da su skinute emisije u kojima može da se čuje kritičko mišljenje, da je istraživačko novinarstvo zamrlo, a umesto toga pojavile su se, kaže on, tabolidne kampanje.

Đukanović pozvao novinare da kritički pišu

Ranije danas, član odbora za informisanje iz Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović pozvao je novinare da što više kritički pišu o vlasti i da opoziciji daju što više prostora.On se prethodno pozvao na izveštaj Verice Barać od pre nekoliko godina u kome se tvrdi „da vlast kontroliše medije preko Đilasa i Šapera“.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je, govoreći o slobodi medija, da sa kanala sistemski nestaju programi i emisije u kojima se može čuti bilo kakvo kritičko mišljenje, dok je Vladimir Pavićević iz Nove stranke podsetio na Ustav u kome piše da u Srbiji nema cenzure.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

„Ako nema slobode medija, nema demokratije, ako nema demokratije, nema pluralizma, ako nema pluralizma, onda zaključujem da imamo jednoumlje. I to je problem svakog pojedinačnog građanina“, prokomentarisao je on.Pavićević smatra da danas u Srbiji izvršna vlast guši slobodu medija direktnim političkim pritiscima, a najviše predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Ko zna, a ko ne zna kako se zove premijer Francuske

Ministar Tasovac poručio je da nedavno usvojena tri medijska zakona daju okvir da medijska situacija u Srbiji bude bolja. Tasovac je tokom sednice ušao u polemiku sa poslanikom Nove stranke Zoranom Živkovićem, između ostalog i o poseti francuskog premijera Manuela Valsa Srbiji.Živković je, naime, prokomentarisao da se na Javnom servisu najavljuje specijalna emisija u kojoj će biti reči o poseti francuskog paremijera, a „pitanje je da li neko zna kako se on zove", nazivajući to "spinovanjem".Tasovac je Živkoviću odgovorio da ukoliko ne zna kako se zove francuski premijer i treba da postoji višesatna emisija o njegovoj poseti Srbiji.

Ministar kulture je, govoreći o medijskim zakonima, podsetio članove Odbora da je Srbija nedavno dobila tri medijska zakona o kojima se pozitivno izrazila Evropska komisija, istakavši da niko nije ni očekivao da će se samo nakon nekoliko meseci od donošenja tih zakona situacija u medijima promeniti, ali da ti zakoni daju okvir da „medijska situacija u Srbiji bude bolja".„Na tim zakonima smo radili zajedno sa Delegacijom EU u Srbiji", dodao je Tasovac.

Živković je inače izneo tvrdnju da danas imamo veći problem sa dezinformacijama nego sa informacijama i da "onaj ko to ne vidi ima problema sa percepcijom, plaćen je ili je zao".Zbog rasprave o slobodi medija u maloj sali Skupštine Srbije, hol tog najviše zakonodavnog tela, gde novinari obično prate raspravu i čekaju izjave poslanika je prazan.Iako se u parlamentu raspravlja o izmenama Zakona o finansiranju stranaka, većina novinara prati Odbor za kulturu i informisanje na kome se govori o članu 4. Zakona o informisanju, koji se tiče slobode medija, a koji je više puta otkazivan.

Prekid na samom početku

Sednica je počela oko 10 sati, a na kratko je bila prekinuta jer članovi vladajuće većine i predsednica tog odbora nisu mogli da se usaglase da li treba ograničavati vreme za diskusiju predstavnicima medija koji prisustvuju, ali je ubrzo nastavljena.

Član odbora iz SNS Vladimir Đukanović insistirao je na tome da novinari imaju pravo da govore 10 minuta na sednici, jer se, kako je rekao, Zakon o informisanju tiče svih novinara koji ovu sednicu i prate.Predsednica Odbora Vesna Marjanović odgovorila je da je trebalo da prihvate javna slušanja na koja su pozivani ranije, a koja nisu održana i da se tada moglo u većem obimu razgovarati o slobodi medija.Ona je objasnila da se Đukanovićevim predlogom krši poslovnik, ali je navela da će njegov predlog ipak staviti na dnevni red uz to upozorenje.

Na to se javio i poslanik SNS Saša Mirković koji se saglasio sa svojim stranačkim kolegom da prisutni treba duže da raspravljaju o „cenzuri“, i dodao da za to ne treba ograničavati vreme.„Imamo sve vreme ovog sveta da raspravimo ovakav zakon i mislim da su za to i poslanici koji nisu članovi ovog odbora. Mislim da vreme diskusije ne treba da ograničavamo“, rekao je Mirković.Poslanik Nove stranke Zoran Živković prokomentarisao je da je stanje u medijima takvo da ne treba ograničavati vreme rasprave.

Na sednici odbora je govorila i poslanica DS Aleksandra Jerkov koja je podsetila da su poslanici SNS četiri puta odbili predlog da se organizuje javno slušanje, te da ovo nije javno slušanje već sednica Odbora za informisanje.„Da ste prihvatili četri puta javno slušanje onda bismo mogli da razgovaramo o tome na koji način će se gosti obraćati skupšini i medijima, a posto niste, poslovnik je veoma jasan na koji način se sednica odbora organizuje“, kazala je Jerkov i upitala Đukanovića da li se Odboru obratio kao građanin ili kao poslanik „pošto ima dve ličnosti“.Slična situacija dogodila se pre dve nedelje kada je sednica tog odbora takođe prekinuta jer članovi odbora većine i opozicije nisu mogli da se dogovore oko dnevnog reda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track