Svaka druga HIV pozitivna osoba u Srbiji to ne zna

Svaka druga HIV pozitivna osoba u Srbiji to ne zna

Društvo -
U 2011. registrovana stopa testiranih na HIV je 7,7 na 1.000 stanovnika, odnosno 56.086 ljudi, dok je 2002. godine ta stopa bila 1,5

BEOGRAD - Početkom ove godine u Srbiji je bilo 1.611 zaraženih HIV-om, ali i još toliko zaraženih koji ne znaju da su HIV pozitivni.

To su danas saopštili stručnjaci Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Oni su pokrenuli kampanju "Ne možeš da znaš dok se ne testiraš" čiji je osnovni cilj ukzivanje na važnost testiranja na HIV.

Testiranje je dostupno, anonimno i besplatno u svim regionalnim institutima i zavodima za javno zdravlje.U 2011. registrovana stopa testiranih na HIV je 7,7 na 1.000 stanovnika, odnosno 56.086 ljudi, dok je 2002. godine ta stopa bila 1,5. Iako je stopa porasla broj testiranih osoba je i dalje mali i nezadovoljavajući.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Marija Jevtić rekla je da istraživanja u Evropi pokazuju da jedna od tri HIV pozitivne osobe ne zna da je zaražena, a u Srbiji to ne zna svaka druga HIV pozitivna osoba.

"Najveći broj zaraženih se testira u uznapredovalom stadijumu infekcije, kad su umanjene šanse za kvalitetniji i dug život sa HIV-om i povećava se rizik od prenošenja", rekla je Jevtić.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević je kazala da je 2011. godine novootkriveno 127 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 42,5 odsto iz Beograda, a početkom ove godine u Srbiji je bilo 1.611 zaraženih HIV-om.

U poslednjih desetak godina, najčešći način prenos HIV-a je nezaštićen seksualni odnos među muškarcima - 52 odsto, a zatim nezaštićeni heteroseksualni odnos - 29 odsto. Svaka četvrta zaražena osoba je ženskog pola, a najviše ih je u uzrastu od 20 do 39 godina.

Knežević je istakla da je testiranje dostupno bez uputa i zdravstvene knjižice i da se ne naplaćuje.

"Cilj kampanje koja će trajati tokom leta je da se poveća broj testiranih i svest o značaju testiranja", kazala je ona i navela da je dva meseca posle rizičnog seksualnog kontakta potrebno testiranje.

Ona je dodala da trudnice koje su bile u rizičnom seksualnom kontaktu treba da se testiraju u prva tri meseca trudnoće.

Organizatori kampanje poručuju da je zbog opšte dobrobiti važno da se HIV ne bude tabu tema.

Zamenik direktora GAK "Narodni front" Spasa Anđelić je naveo da se toj ustanovi od 2004. godine obratila 31 HIV pozitivna trudnica, od kojih je deset zahtevalo prekid trudnoće, a ostale su se, uz terapiju, uspešno porodile.

Nijedna od 21 rođenih beba nije HIV pozitivna, istakao je Anđelić.

Međutim, u istom periodu u Srbiji je rođeno osmoro HIV pozitivne dece čije majke najverovatnije nisu znale da su zaražene tim virusom i nisu primale adekvatnu terapiju, kazao je on.

"Na 100.000 porođaja, po standardu koji je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), rađa se jedna HIV pozitivna beba, a u Srbiji je na 560.000 porođaja rođeno osam", naveo je Anđelić i istakao da je prvi cilj u Srbiji postizanje standrada SZO.

Kako je kazao, drugi cilj dostignut u Srbiji je da dva odsto bude rizik među HIV pozitivnim trudnicama od prenosa virusa na svoje dete. Rizik je oko 40 odsto od prenosa HIV virusa sa trudnice na svoje dete, ukoliko žena ne primenjuje adekvatnu terapiju.

HIV se prenosi seksualnim putem, sa inficirane majke na dete, preko zaražene krvi, najčešće među narkomanima i najvažnije je što pre se testirati ukoliko postoje rizici od zaraze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track