DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DETETA, A ŽELJKOVA ISPOVEST SLAMA SRCA: Mnogo me brine kad mama i tata nemaju da plate račune
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Siromaštvo i nasilje najveći izazovi za decu u Srbiji

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DETETA, A ŽELJKOVA ISPOVEST SLAMA SRCA: Mnogo me brine kad mama i tata nemaju da plate račune

Društvo -

BEOGRAD - Na Međunarodni dan deteta nasilje i siromaštvo najveći su izazovi sa kojima se suočavaju deca u Srbiji, istakli su danas najmlađi članovi organizacije Prijatelji dece Srbije, a ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla da ne možemo biti potpuno zadovoljni i da je cilj svakom detetu dati podjednake šanse.

Natalija Milić, koja je završila Osnovnu školu za slabovidu decu ukazala je na problem vršnjačkog nasilja i da je pomišljala da napusti školu zbog svakodnevnog maltretiranja jednog dečaka.

Danas, sa male vremenske distance, kaže da treba stati na stranu zlostavljača, jer su verovatno i oni bili žrtve nasilja.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Možda je i njih neko maltretirao tako da ih ne treba kažnjavati. Treba razgovarati sa decom nasilnicima i sa njihovim roditeljima, da se pronađe rešenje i da im se objasni da ne treba da zlostavljaju druge, već da svojim drugarima budu podrška", rekla je Natalija na sednici Saveta za prava deteta.

Na drugi veliki problem koji muči mališane u Srbiji ukazao je Natalijin vršnjak Željko koji je rekao da ga mnogo brine "kada mama i tata nemaju novca da plate račune".

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta Slavica Đukić Dejanović ukazala je da Srbija u opštoj populaciji ima samo 14,4 odsto dece, te da joj je svako dete dragoceno.

"Sasvim je jasno da sva deca nemaju iste uslove za obrazovni, socijalni život... Cilj je svakom detetu dati pođednake šanse i ne možemo biti potpuno zadovoljni onim što smo do sada postigli", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da je Srbija po parametrima prekinutog detinjstva na visokom 41. mestu od 170 zemalja, a analize su pokazale da mnoga deca prekidaju čak i obavezno školovanje, da su neki izloženi teškom fizičkom radu i nasilju.

Pitanje nasilja nad decom, siromaštva, pravima deteta, baviće se Savet, kako kaže, u okviru svojih ingerencija. Direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo kaže da je važno da deci u Srbiji bude dostupno kvalitetno zdravstvo i obrazovanje.

Postoji volja Vlade Srbije, kako je rekao, da se poboljša položaj dece a to se vidi kroz smanjen broj mališana bez roditeljskog staranja u institucijama, zatim što deca iz siromašnih porodica neće plaćati predškolske ustanove.

"Udvostručena su izdvajanja za decu sa smetnjama u razvoju. Fokus je danas na deci", naglasio je Sen Lo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track