PA DA LI JE MOGUĆE!? Izvršitelj zaplenio i prodao INVALIDSKA KOLICA
Foto: Shutterstock

Preoštro

PA DA LI JE MOGUĆE!? Izvršitelj zaplenio i prodao INVALIDSKA KOLICA

Društvo -

Pomagala za osobe s invaliditetom po zakonu ne mogu da budu zaplenjena, ali ih je Miloš Mitrović dao na javnu licitaciju, tvrdeći da dužnik Petar Petrović nije hteo da ih uzme

Javni izvršitelj Miloš Mitrović iz Beograda na javnoj aukciji prodao je invalidska kolica izvršnog dužnika Petra Petrovića, iako se invalidska pomagala po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ne mogu pleniti.

Ovakav postupak naišao je na masovnu osudu javnosti.

- Ako je to istina, to je dno ljudske bezdušnosti. Ali ko može da kupi na aukciji invalidska kolica znajući da su zaplenjena... Kuda ide ovo društvo - piše na Fejsbuk profilu udruženja potrošača Efektiva.

Međutim, Mitrović tvrdi da je sve uradio po zakonu i ističe da je po žalbi dužnika Petra Petrovića na njegov rad ovo izvršenje dva puta bilo predmet sudske kontrole.

- Oba puta sud je našao da nije bilo nepravilnosti u radu javnog izvršitelja. Izvršenje je sprovođeno radi ostvarivanja nenovčanog potraživanja, i to predajom nepokretnosti izvršnom poveriocu, ispražnjene od lica i stvari, kao i radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 129.750 dinara. Sačinjen je zapisnik o popisu svih zatečenih stvari u objektu iseljenja, pa su se na zapisniku našla i invalidska kolica, budući da je izvršni dužnik odbio da preuzme svoje stvari, iako je bio prisutan. Javni izvršitelj je stvari procenio, naposletku i prodao, radi naplate troškova parničnog i izvršnog postupka.

U Komori izvršitelja objašnjavaju da su u konkretnom slučaju stvari popisane radi ispražnjenja prostora koji je predat izvršnom poveriocu bez lica i stvari.

- Iseljenje se sprovodi tako što se prostorija isprazni od svih lica i stvari. Ta invalidska kolica su popisana sa svim drugim stvarima i ponuđena su izvršnom dužniku da ih preuzme, ali je on to odbio. Dužnik je uložio više prigovora na rad javnog izvršitelja i sud je sve te prigovore odbio - kaže Svetlana Manić, portparol Komore izvršitelja.

Jasna pravila Ovo ne sme da se zapleni

- kućni ljubimci - odeća, obuća i drugi lični predmeti - posteljina - posuđe - šporet, frižider i peć za grejanje - hrana i ogrev neophodni dužniku za tri meseca - gotov novac neophodan dužniku za život do naredne uplate - ordenje i medalje - ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja - pisma, rukopisi i drugi lični spisi - porodične fotografije - pomagala koja su dužniku sa invaliditetom neophodna za život

(Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track