KAKO IZBEĆI NESREĆU I SAČUVATI GLAVU NA PUTU: Bez pojasa udes retko ko preživi!
Foto: Kurir

Vodič

KAKO IZBEĆI NESREĆU I SAČUVATI GLAVU NA PUTU: Bez pojasa udes retko ko preživi!

Društvo -

Stravično Nevezani pri prevrtanju budu bukvalno katapultirani iz automobila, a katastrofalne greške na auto-putu najčešće prave umorni vozači, upozoravaju stručnjaci

Vikend-smena turista već je počela, što je stvorilo i ogromne gužve na putevima, koje iziskuju dodatnu opreznost vozača. Nadležni poručuju da je broj saobraćajnih nezgoda tokom letnjih meseci dosta povećan, a da su nemarnost i nepažnja neke koštali i života!

foto: Nemanja Nikolić

Samo u proteklih nekoliko dana, u dve saobraćajne nesreće, dve osobe su izgubile život, M. Ć. (34) i dečak V. S. star 11 godina. Poginuli su bili u vozilima koja su naletela na automobile parkirane u zaustavnoj traci, dok nastradali dečak nije bio čak ni vezan pojasom.

foto: Dragana Udovičić

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović napominje da su vezivanje pojaseva i prevoz dece u sedištu najbitnija zaštita u slučaju prevrtanja. - Nevezani pri prevrtanju najčešće budu bukvalno katapultirani iz automobila i poginu pri padu ili ih zgnječi vozilo koje pređe preko njih. U slučaju prinudnog zaustavljanja na auto-putu potrebno je odmah uključiti sva četiri žmigavca, obući svetloodbojni prsluk i upozoriti ostale vozače. Putnici treba odmah da napuste vozilo i da se sklone sa kolovoza sve dok se iza vozila ne formira duža kolona. Sigurnosni trougao potrebno je postaviti što više iza zaustavljenog vozila, na najmanje 100 metara, čak i kada je vozilo zaustavljeno u zaustavnoj traci - ističe Okanović.

foto: Profimedia

On upozorava da se na auto-putevima vozi brzinama koje "teško opraštaju greške": - Pri brzini od 130 km/h vozilo pređe čak 36 metara u samo jednoj sekundi, zbog čega je teško izbeći saobraćajnu nezgodu ukoliko naiđete na "iznenađenje" poput zaustavljenog vozila koje nije obeleženo na propisan način, ako neko naglo pređe u vašu traku ili ukoliko na kolovoz istrči pas - ističe Okanović i dodaje da su precenjivanje sopstvene sposobnosti i potcenjivanje opasnosti najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda. Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da vožnja mora biti usmerena na put i dodaje da vozači ne smeju da dozvole da ih nešto iznenadi: - Iznenadna situacija je najveći neprijatelj učesnika u saobraćaju, kao i pogrešna procena. Izbegavati sve radnje koje nisu vezane za vožnju, a to je telefoniranje, razgovor sa suvozačem ili putnicima.

Jasmina Milošević Srbi ne mare za zaštitu dece

foto: Kurir

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević upozorava da vozači na put moraju da krenu odmorni, da na svaka dva sata naprave pauzu, kao i da svi u vozilu koriste sigurnosni pojas: - Mi svake godine radimo istraživanja građana o njihovim stavovima kada je ponašanje u saobraćaju u pitanju. Ispitanici u Srbiji najviše negoduju kada treba da koriste zaštitne sisteme za decu u vozilu, zato što misle, kad se voziš kratko, to ti ne treba, i najviše negoduju zato što moraju da poštuju ograničenje brzina. Nama ti podaci govore u kom smeru treba da ide prevencija i da moramo da radimo na tome.

Saveti za bezbednu vožnju

- Obavezno vezivanje pojasa na prednjim i zadnjim sedištima - Decu treba pravilno prevoziti u dečjim auto-sedištima - Za volan ne sedati pod dejstvom alkohola ili narkotika - Redovne pauze od 15 minuta na svaka dva sata vožnje - Pre polaska na put proverite tehničku ispravnost vozila - Naspavajte se minimum osam sati pre sedanja za volan - Ne krećite na put odmah nakon radnog dana - Jedite nešto lagano, prejedanje izaziva pospanost ili stomačne probleme - Ponesite dovoljno vode (ne slatkih sokova, od kojih ćete biti više žedni) - Ne nalivajte se kafom jer ona ubrzava puls i izaziva nervozu - Obucite udobnu odeću i obuću za vožnju - Izbegavajte vožnju u noćnim satima - Za polazak izbegavajte vikende i prvi i petnaesti u mesecu, jer su tada najveće gužve

Kazne u saobraćaju

10 hiljada dinara kazna za nevezivanje pojasa 120 hiljada dinara kazna za nebezbedan prevoz deteta 20 hiljada dinara i dva poena kazna za nepropisno zaustavljanje u zaustavnoj traci

Brojke

54 osobe tokom juna poginule na srpskim putevima 109 ljudi stradalo je 2018. tokom letnjih meseci 118 žrtava udesa bilo je leta 2017. 131 osoba pognula je tokom leta 2016.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Kurir, Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track