INSPEKCIJA HITNO POSLATA  U KRUŠEVAČKO PORODILIŠTE: Posle trudnice koja je preminula od sepse, žena izgubila blizance u osmom mesecu
Foto: Profimedia

na ultrazvuku utvrđeno da su oba ploda bez srčane radnje

INSPEKCIJA HITNO POSLATA U KRUŠEVAČKO PORODILIŠTE: Posle trudnice koja je preminula od sepse, žena izgubila blizance u osmom mesecu

Društvo -

U porodilištu u Kruševcu u toku je unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada pri zbrinjavanju pacijentkinje sa blizanačkom trudnoćom, kod koje je prevremeni porođaj urađen nakon što je na ultrazvuku utvrđeno da su oba ploda bez srčane radnje.

Trudnica iz okoline Kruševca, kako je potvrđeno "Večernjim novostima", primljena je 30. avgusta na Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice u 32. nedelji gestacije.

"Na ultrazvučnom pregledu utvrđeno je da su oba ploda bez srčane radnje. Na adekvatan način je sproveden prevremeni porođaj i pacijentkinja se oseća dobro. U vezi sa ovim slučajem u toku je unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada", izjavila je dr Vesna Stević-Gajić, v.d.direktora bolnice.

Nisu poznati detalji koji su prethodili ovakvom ishodu. Informacija o događaju pojavila se na fejsbuk-grupi "Pravda za Tamaru Milić", formiranoj početkom avgusta, nakon smrti trudnice iz Kruševca u KC Niš gde je, prema navodima tamošnjih lekara, pacijentkinja transportovana iz kruševačke bolnice 23. jula, "u stanju već razvijene sepse".

Kako su "Novosti" pisale, posle deset dana borbe niških lekara-specijalista, trudnica je, na žalost, preminula, a porodica Milić je uz podršku članova fejsbuk-grupe nedavno organizovala protest u centru grada i tom prilikom, zatražila hitno procesuiranje odgovornih za smrt Tamare Milić 1. avgusta, kao i njene bebe.

Porodica smatra da je krivica na lekarima u Kruševcu. U međuvremenu, krivična prijava Tamarinog supruga Lazara Milića protiv Opšte bolnice dostavljena je Osnovnom javnom tužilaštvu i tiče se krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći.

U ispitivanje slučaja Tamare Milić uključila se inspekcija Ministarstva zdravlja, a ranije je obavljena i unutrašnja kontrola provere stručnog rada u bolnici.

Prema rečima v.d. direktorke bolnice, dr Vesne Stević-Gajić, "Ministarstvo zdravlja je uputilo lekare specijaliste iz većih centara kako bi proverili sve aspekte rada Opšte bolnice, naročito na odeljenjima ginekologije i akušerstva".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track