POČEO 9. BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM: Dobra prilika za dijalog političara i akademika
Foto: Tanjug/Tanja Valič

o izazovima sa kojima se suočavaju Evropa i svet

POČEO 9. BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM: Dobra prilika za dijalog političara i akademika

Društvo -

BEOGRAD - Akademskim događajem "Regionalna bezbednost i liberalizam u povlačenju", koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje i regiona, danas je zvanično počeo deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela", a pozdravne govore održali su direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i šef Misije OEBS Andrea Oricio.

Stojanović Gajić je navela da ovaj forum kreira mogućnost za dijalog između akademske zajednice i političara i navela da često ljudi nemaju strpljenja da slušaju akademike.

- Mi verujemo da je akademski događaj dodatna vrednost za BSF, kazala je Stojanović Gajić i dodala da se u prošlosti govorilo o brojnim, kako navodi, gorućim temama za region, kao što su regionalna bezbednost i migracije.

Prema njenim rečima, ove godine na BSF, tokom tri dana, baviće se i temama od globalnog značaja, a prvog prepodneva učesnici će govoriti o Evropi i Zapadnom Balkanu.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Šef Misije OEBS-a Andrea Oricio BSF naveo je da BSF zauzima posebno mesto u njegovom iskustvu u Srbiji i istakao da je prvi na kojem je učestvovao organizovan u delikatnom trenutku odnosa između Beograda i Prištine.

- Naša agenda je veoma jasna, želimo da pomažemo na svaki mogući način. Takođe, OEBS želi da uključi civilno društvo, da pomogne u sprovođenju reformi koje nisu lake, ali i da ukaže na najbolje prakse koje se mogu primeniti,

kazao je Oricio.

Mi želimo da doprinesemo poboljšanju načina rada, načina funkcionisanja u zemlji, vladavini prava, a sada već razgovaramo o modelu koji bi bio poduprt najboljom praksom. Otvoreni smo za sve, naša vrata nikome nisu zatvorena i želimo da pružimo podršku, rekao je on.

Na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu tokom tri dana govoriće predstavnici međunarodne i domaće političke i diplomatske scene, a istraživači i naučnici razmatraće mogućnosti i izazove sa kojima se suočavaju Evropa i svet.

Razgovaraće se o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu, održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, kao i ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Na Forumu će učestvovati značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana. Između ostalog, na forumu će o održivim rešenjima za Zapadni Balkan govoriti diplomata zadužena za Zapadni Balkan, Nemica Suzane Šic, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, kao i bivši ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Govoriće i načelnik Generalštaba Vojske Austrije Robert Briger, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, zatim bivša ministarka za spoljne poslove Hrvatske Vesna Pusić. Učestvuju i resorni ministar u sprskoj vladi Goran Trivan, bivša savetnica Frederike Mogerini Natali Toci, zamenik ministra spoljnih poslova Češke Martin Povejšil i drugi.

Beogradski bezbednosni forum je jedini dogadaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za politicku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistocnoj Evropi.

Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, medu kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, medunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track