SVEŠTENSTVO PANTOKRATORA ŽELI DA UTVRDI ISTINU: Manastir pokreće istragu, odakle ženske kosti na Svetoj gori
Foto: Profimedia

Misterija

SVEŠTENSTVO PANTOKRATORA ŽELI DA UTVRDI ISTINU: Manastir pokreće istragu, odakle ženske kosti na Svetoj gori

Društvo -

Spekulacije: Sumnja se da posmrtni ostaci pripadaju srpskoj carici Jeleni,
ženi Dušana Silnog, mada se zna da su i druge žene krišom dolazile na Atos

Manastir Pantokrator pokrenuće istragu kako bi se utvrdilo kome pripadaju ženske kosti koje su nedavno otkrili američki arheolozi na teritoriji tog manastira na Svetoj gori, saznaje Kurir!

Pre nekoliko dana odjeknula je vest o pronalasku ženskih kostiju na mestu gde je strogo zabranjen pristup pripadnicama nežnijeg pola. Posle višemesečnog ispitivanja uzoraka, američki antropolog Lora Vin Antikas je zaključila da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi, da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenete pažljivo s prvobitnog mesta sahrane.

Jedna od teorija jeste da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju srpskoj carici Jeleni Stracimirović Nemanjić, supruzi cara Dušana Silnog. Ova teorija temelji se na legendi da je ona bila jedina žena kojoj je bilo dozvoljeno da boravi na svetoj zemlji.

- Manastir će lično da pokrene istragu, mimo drugih institucija, uradiće to samostalno sa grčkom državom, kako bi se utvrdilo čije su kosti. Manastir ne želi da bude meta spekulacija i zbog toga će sa stručnjacima raditi na otkrivanju ove misterije, nakon čega će u javnost izaći sa rezultatima istrage - kaže za Kurir sveštenik iz manastira Pantokrator.

On dodaje da se i za vreme turskog ropstva dešavalo da neka žena krišom uđe na teritoriju Svete gore, ali način na koji su pronađene kosti sahranjene ukazuje da je pre reč o nekim važnim ličnostima, a ne anonimnim ljudima. - Sa druge strane, jedina žena u istoriji kojoj je bio dozvoljen ulaz na Svetu goru bila je carica Jelena, ali i to je legenda.

O boravku cara Dušana postoje tapije, postoji maslina koju je zasadio, krst koji je izgradio, ali o Jeleni ne postoji zvaničan pisani trag da je boravila na Svetoj gori - objašnjava naš sagovornik.

Inače, posle smrti cara Dušana 1355. godine, Jelena se zakaluđerila kao monahinja Jelisaveta, a umrla je 1376. Prema rečima našeg izvora, ona je sahranjena u Skadru, potom su njeni posmrtni ostaci preneti u Prizren, u manastir Sveti arhangeli, gde je bio sahranjen i car Dušan. Sarkofag sa posmrtnim ostacima cara Dušana danas se nalaze u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

- To su zvanični podaci. A da li su te nađene kosti njene ili nisu, utvrdiće istraga - zaključuje izvor.

Epidemija kuge

PRVA ŽENA NA SVETOJ GORI

foto: Kurir

Carica Jelena je zimu 1347/1348. godine provela na Svetoj gori. Navodno je sve vreme nošena u nosiljci kako ne bi dotakla svetu zemlju. U nosiljci je jela, spavala, vršila nuždu. Na Svetu goru dovedena je zbog epidemije kuge, koja je između 1347. i 1354. godine pokosila Evropu. Upravo na tim podacima se zasniva teorija da kosti koje su nedavno pronađene mogu biti njene.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track