OSNOVAC IZ SRBIJE DOBIO MILIONE NA KLADIONICI: Niko nije očekivao da će njegov otac BAŠ OVO uraditi
Foto: Marina Lopičić

osvojio maksimalan dobitak po tiketu

OSNOVAC IZ SRBIJE DOBIO MILIONE NA KLADIONICI: Niko nije očekivao da će njegov otac BAŠ OVO uraditi

Društvo -

Stručnjaci upozoravaju da se u Srbiji više od milion i po odraslih kocka, a nimalo bolja situacija nije ni među srednjoškolcima jer se svaki treći svakodnevno kladi.

Da među onima koji su svoju sreću okušali na kladionicama ima i osnovaca, svedoči i primer koji je ispričao Milan Radovanović, defektolog i osnivač Savetovališta "Entera", a čiji je glavni akter dečak koji je dobio ogroman novac na kladionici.

- Javio mi se otac čiji je sin, inače osnovac, dobio na kladionici maksimalan iznos koji može da se dobije po tiketu. Radilo se o nekoliko miliona dinara. Pitao me je šta da radi. Osećao je da je nemoralno da podigne novac od kocke jer je smatrao da bi na taj način sinu poslao pogrešnu poruku. Strahovao je da bi njegov sin mogao pomisliti da od kocke može da se živi. Rekao sam da novac podigne i da ga da u dobrotvorne svrhe. Tako je i uradio. Rekao mi je potom da njegov sin više ne ide u kladionicu - ispričao je Radovanović.

Inače, Ministarstvo finansija predložilo je izmene postojećeg Zakona o igrama na sreću, koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru.

foto: AP

Glavna novina u predlogu zakonu je da rastojanje između dva mesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara. Uz to, na samom ulazu u svaku kladionicu, kockarnicu i automat klub moraće da stoji ogromna tabla na kojoj će biti objašnjeno koliko je kocka ozbiljna bolest zavisnosti, kao i kontakt zdravstvene ustanove za lečenje kako bi mogli da se jave svi oni koji imaju problem. Prema dostupnim podacima, svega 40.000 patoloških kockara javilo se na lečenje.

Prema predlogu zakona, vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslova, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra "rizik depozita" u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru. Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

(Kurir.rs/ Informer/ FOTO: Marina Lopičić/Ilustracija, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track