Najnovije vesti

NE PLAŠIM SE MILOVE OSVETE! Crnogorski oficir ODBIJA DA SE ODREKNE VERE: Kakav bih ja vojnik bio da se bojim!
Foto: Printscreen/ Facebook, EPA

čojstvo i junaštvo

NE PLAŠIM SE MILOVE OSVETE! Crnogorski oficir ODBIJA DA SE ODREKNE VERE: Kakav bih ja vojnik bio da se bojim!

Društvo

Posle objave načelnika Generalštaba da pripadnici vojske nemaju šta da traže na molebanima, vojnik Zdravko Kasalica poručio da će u nedelju biti na litiji

Samo nekoliko sati posle poruke načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića da u vojsci nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, oficir Zdravko Kasalica, predsednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, objavio je na svom Fejsbuku poruku da ide na litiju u nedelju!

Kasalica, koji je bukvalno preko noći postao simbol herojstva i čojstva i junaštva, zbog vojne procedure nije mogao da da izjavu za Kurir i objasni da li bi zbog svoje odluke mogao da snosi posledice. Njegov prijatelj, s kojim smo stupili u kontakt, kaže da je reč o hrabrom čoveku koji se ne boji eventualnih sankcija.

AMFILOHIJE NAROD JE PRESTAO DA SE PLAŠI

Mitropolit Amfilohije juče je na putu za Pljevlja, gde je išao da služi moleban i učestvuje na litiji, sreo litiju koja je išla iz manastira Dobrilovine za Mojkovac.

- Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snegu, nego je narod dirnut u živac, u njegovo biće. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši - kazao je Amfilohije, kao i da je premijer Duško Marković razboritiji od Đukanovića:

- Ipak je on (Marković), imam utisak, razboritiji od ovoga koji je glavni. Dvadeset i tri pratioca su ga pratila sad tamo u Majami da se provodi za Novu godinu. Ko to plaća?.

foto: EPA

Vidimo se na litiji

- Pozdrav za narod moj i prijatelje. Vidimo se u nedelju, ako bog da - napisao je na Fejsbuku Kasalica samo nekoliko sati nakon izjave načelnika Generalštaba Dakića.

Prijatelj ovog crnogorskog oficira kaže da je reč o čoveku koji je uvek stajao iza svojih odluka i da ga ne čudi njegov potez. Međutim, pored uzavrele atmosfere u ovoj državi, kao i eksplicitne poruke prvog čoveka Generalštaba, očekivano je da bi ovakvo ponašanje moglo da bude sankcionisano. Ni to ga, dodaje Kasaličin prijatelj, ne plaši.

PLJEVLJA MASOVNO HAPŠENJE UOČI LITIJA

Oko 30 Pljevaljaca, koji su na brdu Borovcu podigli tablu sa srpskom trobojkom, uhapšeno je juče u Pljevljima, i to uoči dolaska Amfilohija, mitropolita crnogorsko-primorskog, na sinoćnju litiju. Ovi mladići su i pre izvesnog vremena postavili veliku trobojku na istom brdu, ali su je nepoznate osobe porušile u noći između petka i subote. Kada su juče ponovo podigli tablu sa srpskom trobojkom, ekspresno su pohapšeni.

- Čim je Zdravko postavio poruku na Fejsbuku, odmah sam ga pozvao. Čestitao sam mu za to što je napisao i pričali smo o mogućim reakcijama. Rekao mi je: „Kakav bih ja bio vojnik da se plašim sankcija ili osvete. Nisam se plašio 1999, a kamoli danas da se plašim“ - kaže jedan od Kasaličinih prijatelja za naš list, koji je insistirao na anonimnosti.

Poruka ovog oficira je odmah završila na gotovo svim sajtovima, svi pričaju o njemu, ali on ne misli, ističe njegov prijatelj, da je nekakav heroj.

 SUTOMORE TROBOJKA NA TABIJI IZ 19. VEKA

Na tvrđavi Tabija iz 19. veka u Sutomoru nepoznati počinioci nacrtali su trobojku. Crnogorsko ministarstvo kulture ocenilo je ovaj postupak kao skrnavljenje i nastavak devastacije kulturne baštine.

Ne misli da je heroj

- Zdravko ne misli za sebe da je heroj što je objavio tu poruku. Mada, istina, nije očekivao da će ta objava da izazove toliku pažnju. Ta objava je bila njegov mali bunt, jer su mu ugrožena prava zagarantovana ustavom - navodi Kasaličin prijatelj i dodaje:

- Mnogo ljudi iz vojske ide na litije, baš mnogo. Podsetimo, od Božića se u Crnoj Gori, svakog četvrtka i nedelje, organizuju litije zbog usvajanja skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti.

Kurir.rs, Katarina Blagović/ Foto: Printscreen/ Facebook, EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...