NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI JE U OVOM GRADU: Uvedene su najdrastičnije mere, a evo odakle im je došao VIRUS
Foto: S.U.

sve drže pod kontrolom

NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI JE U OVOM GRADU: Uvedene su najdrastičnije mere, a evo odakle im je došao VIRUS

Društvo -

Najveće žarište koronavirusa u Vojvodini, ali i celoj Srbiji, trenutno je u Kikindi, a u tom gradu sprovode se posebne mere.

Dva pacijenta, koja se leče u Kliničkom centru Vojvodine i čije je stanje najozbiljnije dolaze iz ovog grada. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je po svim epidemiološkim podacima virus u Kikindu došao iz Milana.

foto: AMG

"Kikinda nam je najveće žarište u Vojvodini. To je po svim našim epidemiološkim podacima virus koji je došao iz Milana. Bitno je da je u ovom trenutku jedan deo građana Kikinde u izolaciji i to nam je trenutno najveći problem. Pojavljuju se sada i kontakti kontakata kontakata i zbog toga su ove mere uvedene u Kikindi i trenutno su na neki način najdrastičnije u odnosu na celu Srbiju", rekao je Gojković.

Dodao je da u Vojvodini postoji ozbiljan nadzor nad zaraznim bolestima i da su u Kikindi uvedene posebne preventivne mere da ne bi došlo do širenja dalje zaraze među građanima.

"Ono što je dobro je da svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa pacijentom koji je prvi zaražen, a to će uskoro već biti 14 dana, mislim sutra, da još nisu pokazali znakove obolevanja. Ukoliko istekne taj rok od 14 dana, još sve držimo pod kontrolom. Deo tima KCV-a već se nalazi u bolnici u Kikindi, kao ispomoć. U bolnici još uvek za sada nemamo infekcije. Deo u kojem je ležao pacijent je potpuno izolovan. I zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa tim pacijentom i pacijenti koji su ležali zajedno sa pacijentom, iako je taj pacijent bio odmah od starta izolovan, ne pokazuju znakove obolevanja. To je ono što je dobro", dodao je Gojković.

Zatvoreni ugostiteljski objekti, pijace, prodavnice

Pokrajinski štab za vanredne situacije izdao je juče naredbu da se zbog širenja koronavirusa u Kikindi obustavi rad svih ugostiteljskih objekta, svih pijaca, kao i da se zatvore sve trgovinske radnje, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

Štabu u Kikindi je izdata i naredba da se izvrši dezinfekcija svih javnih površina, zdravstvenih ustanova, autobuske i železničke stanice, a posebno autobusa za međugradski saobraćaj.

Naređeno je i da se svi kontakti osoba koje su već bile u karantinu stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. kao i da se zabrani prijem novih korisnika u domove za stare i gerontološke centre.

Gojković je na konferenciji za novinare rekao da se kontakti zdravstvenih stručnjaka sa građanima ostvaruju na tri nivoa – na primarnom, preko zvaničnih kol centara i dodatnih brojeva svih 44 domova zdravlja u Vojvodini, te u posebnim prostorijama u okviru domova zdravlja.

"Reč je o izolovanim prostorijama u kojima su pacijenti sa akutnim respiratornim simptomima. Građani sa ozbiljnijim simptomima trebalo bi da se jave na brojeve telefona kako bi popričali sa lekarima i kako ne bi dovodili u dalju opasnost izolovane pacijente i pravili gužve. Izabrani lekari će, u velikom broju, dati svoje privatne brojeve telefona i tako ćete lakše moći da dođete do njih. U Klinički centar Vojvodine pacijenti će ići samo ukoliko pokazuju ozbiljnije simptome", naveo je Gojković i dodao da je veoma bitno da se telefonske linije ne opterećuju pozivima koji nisu u vezi sa zdravstvenim stanjem.

Osamdeset odsto pacijenata ima blage simptome

Sekretar je naglasio da trenutno 80 odsto pacijenata ima blage simptome, a 20 odsto tegobe koje se leče u ustanovama.

"Među njima je samo šest odsto onih koji zahtevaju ozbiljnije lečenje", rekao je Gojković

Napomenuo je i da se do kraja sedmice očekuje velika isporuka opreme iz Kine.

Pokrajinski sekretar nije preciziro koliko su rešenja o izolaciji izdali sanitarni inspektori na teritoriji Vojvodine, koliko tačno postoji respiratora u pokrajini, kao ni koje se sve bolnice u Vojvodini opremaju kada zaraza dostigne najveći pik.

"Sve brojeve imamo. Ali nam u ovom trenutku brojevi, po meni, uopšte nisu važni vezani za to. Sami ste čuli podatak koliko imamo respiratora u Srbiji i to je u ovom trenutku, za ovakvu situaciju, za ovakav scenario sasvim dovoljno. Ukoliko se budemo pridržavali svih ovih mera. Vi ne možete da kupite 100.000 respiratora, na tim respiratorima treba neko i da radi", rekao je Gojković.

(Kurir.rs/Informer/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track