Najnovije vesti

OVOG DATUMA POČINJE PRAVO VRELO LETO U SRBIJI: Evo kada treba da planirate godišnji! ČEKA NAS ČAK DO 55 TROPSKIH DANA
Foto: Dragana Udovičić

detaljna letnja prognoza

OVOG DATUMA POČINJE PRAVO VRELO LETO U SRBIJI: Evo kada treba da planirate godišnji! ČEKA NAS ČAK DO 55 TROPSKIH DANA

Društvo

Ko mrzi leto treba da zna da će biti vrelo ali ne najtoplije dosad kako je najavljivano donedavno

BEOGRAD - U Srbiji se očekuje da će ovo leto biti toplo i sušno, sa temperaturom do dva stepena višom od proseka i sa 30 do 55 tropskih dana kada će temperatura biti viša od 30 stepeni, međutim, to se prognozira tek od polovine jula, rekao je za Tanjug direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić.

Prema njegovim rečima, do kraja juna očekuje se nestabilno vreme sa naizmeničnim sunčanim i kišnim danima, a stabilizacija vremena očekuje se od polovine jula, kada kreće toplotni talas.

- Zbog toga će se leto produžiti, pa ćemo imati miholjsko leto, odnosno produženo lepo vreme u jesenjem period, najavio je Nikolić.

Međutim, kaže direktor RHMZ-a, ovo neće biti i najtoplije leto kakvo je bilo 2012. godine, iako su se pojavile pojedine najave da bi ovo moglo biti najtoplije leto do sada.

foto: Beta/Dragan Gojić

- Ovo neće biti najtoplije leto, biće toplo i sušno, ali ne i najtoplije, rekao je Nikolić.

U nižim predelima očekuje se, dodaje on, od 30 do 55 takozvanih tropskih dana kada će maksimalna temperatura biti 30 i više stepeni, kao i od 15 do 25 tropskih noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni.

On kaže i da se u toku leta očekuje manja količina padavina u odnosu na višegodišnji prosek.

"Ona bi se u nižim predelima kretala od 120 do 240 milimetara, a u planinama od 190 do 250 milimetara, kaže Nikolić. U nižim predelima se tako očekuje od 18 do 28 kišnih dana, a u planinama do 36 dana.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...