SBPB KOVIN O SLUČAJU MIODRAGA MILUTINOVIĆA: Majka je protiv saveta lekara, povukla pristanak na lečenje i odvela ga kući

demanti

SBPB KOVIN O SLUČAJU MIODRAGA MILUTINOVIĆA: Majka je protiv saveta lekara, povukla pristanak na lečenje i odvela ga kući

Društvo -

Povodom navoda iz teksta "Ubili su mi sina pogrešnom terapijom" koji je 1. avgusta 2020. godine objavljen na internet portalu dnevnog lista Kurir, u skladu sa Zakonom o informisanju, u cilju objektivnog izveštavanja javnosti, objavljujemo ovu ispravku informacije o tragičnom događaju.

"Kolegijumi Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Kovin" i Opšte bolnice Pančevo demantuju pismo u kojem su iznesene netačne činjenice o okolnostima nemilog događaja, kao i o radu bolnice i osoblja, prvenstveno lekara i medicinskih tehničara.

Pacijent je sa svojim osnovnim psihijatrijskim oboljenjem lečen u više navrata u drugim zdravstvenim ustanovama i primljen u našu ustanovu zbog pogoršanja iste. Ispoštovale su se zakonske procedure pri prijemu, gde je majka kao zakonski zastupnik potpisala informisani pristanak na lečenje i pristanak na medicinske mere.

S obzirom na specifičnost oboljenja, prema pacijentu je primenjen poseban pristup u vidu personalizovanog individualnog tretmana – pomoć oko uzimanja hrane, češće higijenske obrade i pomoć oko uključivanja pacijenta u aktivnosti na odeljenju. Takođe, majci pacijenta je bilo omogućeno da posete realizuje i van termina koji su određeni za posete.

Nekoliko dana od prijema, dolazi do telesnog pogoršanja stanja pacijenta, gde je dijagnostikovana upala pluća i uvedena adekvatna antibiotska terapija sa infuzijom. Pacijent je poslat na konsultativni pregled kod infektologa u OB Pančevo gde je od strane specijaliste infektologa preporučeno da se nastavi sa već ordiniranom terapijom.

Na lični zahtev, a protiv saveta lekara, majka je povukla pristanak na lečenje i odvela sina kući. Majci je dato objašnjenje da prekid hospitalizacije može biti opasan po zdravstveno stanje pacijenta, ukoliko ne nastavi sa propisanom terapijom.

Po otpustu iz kovinske bolnice, pacijent se javlja u OB Pančevo, gde je pregledan od strane više lekara specijalista u Prijemno Urgentnoj Službi (hirurg, ortoped, neurolog, ORL, pneumoftiziolog i infektolog) i primljen na Odeljenje pulmologije.

Zbog uznemirenosti i stanja osnovne bolesti, a da bi se adekvatno mogla primeniti terapija, ordinirajući lekar predlaže upućivanje pacijenta u neku od specijalizovanih ustanova (Specijalna bolnica za plućne i psihijatrijske bolesti u Beloj Crkvi) gde bi se tokom 24 h pratilo i zbrinjavalo celokupno zdravstveno stanje, koje nije bilo moguće ostvariti u pančevačkoj bolnici jer se u OB Pančevo ne leče pacijenti sa mentalnim smetnjama, niti za to ima uslova. Majka nije bila saglasna sa upućivanjem pacijenta u drugu ustanovu i na lični zahtev, što je potvrdila svojim potpisom, nastavlja lečenje u kućnim uslovima. Tri dana po otpustu, pacijent je dovežen kolima hitne medicinske pomoći u PRJ Urgentnu službu sa ugroženim vitalnim funkcijama, kompromitovane svesti, gde je nakon preduzetih mera, reanimacije, nažalost, nastupio smrtni ishod.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Kovin" i Opšta bolnica Pančevo kao zdravstvene ustanove su postupile po zakonskim procedurama i principima dobre kliničke prakse uz adekvatne kadrovske i prostorne resurse u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. Glasnik RS", br. 25/2019) i Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama ("Sl. Glasnik RS", br. 45/2013).

Zaposleni SBPB "Kovin" u Kovinu i OB Pančevo mišljenja su da je objavljen tekst neprimerenog sadržaja i dovodi građane u zabludu o neadekvatnom zbrinjavanju i odnosu prema pacijentu, kao i o lošim resursima u gore navedenim zdravstvenim ustanovama, što zaposleni odgovorno tvrde da je netačno. Povodom ovog događaja, bolnice nisu kontaktirane od strane uredništva lista "Kurir" u cilju provere relevantnih podataka i informacija, kao i stvaranja objektivne slike stvarnosti. Takođe, fotografije koje prate tekst ne odgovaraju nijednom prostoru u navedenim bolnicama. Napominjemo, spomenute "ludačke košulje" dugi niz godina nisu u upotrebi u zdravstvenim ustanovama, po Konvenciji o ljudskim pravima i Zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, gde su naše bolnice pod kontinuiranim monitoringom Ombudsmana i Međunarodnih institucija za ljudska prava.

Zaposleni smatraju da je krajnje neprimereno da se prati i razume teška ljudska sudbina, uz flašu omiljenog, najskupljeg viskija. U svakodnevnom radu, zdravstveni radnici se susreću sa teškim oboljenjima i teškim sudbinama pacijenata sa kojima saosećaju i daju sve od sebe da pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu, pomoć i negu.

(Zaposleni u SBPB "Kovin" Kovin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track