UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Broj novozaraženih skočio na 102, 1 preminuo
Foto: Printscreen, T. S., Profimedia, Ana Paunković

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Broj novozaraženih skočio na 102, 1 preminuo

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano testirano 7.682 osoba, od kojih je pozitivno 102.

foto: Printscreen

Nažalost, jedna osoba je preminula. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 23 pacijenta.

foto: AMG

18.18 - Devet novozaraženih u Šumadijskom okrugu

U Šumadijskom okrugu je devetoro novoinficiranih korona virusom, od kojih je osmoro iz Kragujevca i jedna osoba iz Rače. Van Šumadijskog okruga registrovan je jedan slučaj u Paraćinu.

15.03 - U kraljevačkoj bolnici više kovid pacijenata

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu smešteno je sedmoro pacijenata koji se oporavljaju od kovida-19, što je porast broja hospitalizovanih u odnosu na prošlu nedelju. U poslednja 24 sata primljen je jedan pacijent, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

14.53 - Sve manifestacije u Nišu odložene do daljeg

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je danas da su sve manifestacije u Nišu, uključujući i Nišvil, odložene do daljeg zbog epidemilološke situacije.

14.00 - U Nišu jedna učenica pozitivna, deo njenog odeljenja u izolaciji

Jedna učenica niške gimnazije zaražena je koronom, pa je grupi od petnaestak đaka sa kojima je delila učionicu određena je samoizolacija, kaže načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo. On nije precizirao u koju školu ide devojčica, već samo da je u pitanju jedna od gimnazija, ali jeste da se koronom nije zarazila u školi. Sem nje, još dvoje učenika u Nišavskom okrugu je zaraženo koronom, ali oni nisu išlu u školu, kaže Gejo. Njih desetak je u samoizolaciji, ali niko od njih nije kovid pozitivan.

12.00 - Čačak: Povećan broj pregleda

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 10 pacijenata. U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta, a otpušteno je troje. Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 29 pacijenata, od kojih je 15 prvih pregleda. Radni tim za praćenje širenja virusa korona apeluje na sve sugrađane, koji imaju povišenu temperaturu, kašalj i bol u grlu da se mogu javiti u prijemno - trijažne ordinacije Doma zdravlja, u ulici Veselina Milikića br. 9 i Zdravstvenu stanicu Ljubić, ulica Braće Novičić br. 2. Brzi testovi se mogu uraditi svakoga dana do 12 časova u privremenoj ambulanti, a posle 12 časova u laboratoriji Doma zdravlja. PCR testovi se mogu uraditi u periodu od 12 do 16 časova u Zavodu za javno zdravlje, u ulici Veselina Milikića br. 7. (RINA)

11.30 - Zlatiborski okrug: Smanjuje se broj hospitalizovanih u užičkoj bolnici, 2 pacijenta na veštačkoj ventilaciji

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano 22 pacijenta pozitivnih i suspektnih na korona virus. Na odeljenjima intezivne nege nalazi se tri pacijenta od kojih su dve osobe priključene na veštačku ventilaciju. U kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 20 pacijenata, sa srednje teškom kliničkom slikom. Prema poslednjem izveštaju na teritoriji Zlatiborskog okruga korona virusom zaraženo je 2563 osoba. Do sada je od posledica inficiranja život izgubilo 64 osobe, najviše u Priboju njih 15. (RINA)

11.03 - Dr Darija: Cilj nadzora da se prate i zdrave osobe koje mogu biti prenosioci

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, već da je reč o upozorenju "za njihovo dobro" kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih.

10.10 - Jablanički okrug: Stiglo 16 negativnih rezultata

U Jablaničkom okugu, koji ima oko 200.000 stanonvika, na osnovu rezultata dobijenih iz laboratorija u Nišu u poslednja 24 sata i danas kao ni juče nije bilo pozitivnih pacijenata.

"U poslednja 24 sata u Zavod je stiglo 16 negativnih rezultata, od toga 12 testiranih građana Leskovca", rečeno je za Tanjug u Zavodu na osnovu podataka pristiglih iz niške laboratorije Vatreno oko i "Instituta za javno zdravlje Nis".

Iz laboratorije "Vatreno oko Niš" čekamo 60 rezultata iz Jablaničkog okruga za ljude uzorkovane u Zavodu, Opstoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablanickog okruga u prethodnim danima. Jablanički okrug pokriva šest opština i gradova, Vlasotince, Bojnik, Leskovac, Crnu Travu, Lebane i Medveđu.

9.44 - Znatno smanjen broj pregleda u Valjevu

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo već devet dana u ovom gradu nema novih registrovanih slučajeva zaraze korona virusom. Znatno je manji obim posla i u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju. Za razliku od špica drugog talasa kada se beležilo i po 300 pregleda, sada dnevno ima 50 do 80 pacijenata, kaže dr Vanja Vučetić Vuković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Valjevo.

8.54 - Šarčević: U osnovnim i srednjim školama zaraženo 52 učenika i 20 zaposlenih

U prve dve nedelje nastave u osnovnim i srednjim školama virusom korona zaraženo je ukupno 52 đaka i 20 zaposlenih, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je reč o sporadičnim slučajevima ako se zna da u školama u Srbiji ima oko 850.000 đaka.

8.06 - Žarište u školi u Novom Beogradu

U Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu juče je potvrđen prvi slučaj prenošenja koronavirusa među đacima! Najpre je učenik drugog razreda dobio povišenu temperaturu, testiran je i potvrđeno je da je pozitivan na kovid 19, a nakon pet dana prisustvo virusa ustanovljeno je i kod učenice iz istog odeljenja.

7.35 - Ova 3 grada u Srbiji potencijalna su korona bomba

Zaječar, Kragujevac i Novi Pazar odstupaju od državnog "korona virus trenda" i u ovim gradovima situacija nije stabilna, zabeležen je veliki broj slučajeva kršenja epidemiološkoh mera, a Krizni štab je ih je označio kao potencijalna žarišta.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track