KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Nije doneta nikakva odluka o zatvaranju škola! Preporuka maske i napolju, posebno u ova 2  slučaja
Foto: Kurir Printscreen, Covid19.rs Printscreen

palata srbija

KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Nije doneta nikakva odluka o zatvaranju škola! Preporuka maske i napolju, posebno u ova 2 slučaja

Društvo -

Beograd i dalje najzaraženiji sa 106, što je 40 odsto od ukupnog broja novozaraženih, sledi Kragujevac sa 22 pozitivna, a najviše obolelih je između 40 i 60 godina

BEOGRAD - Članovi Kriznog štaba obratili su se javnosti u 15 časova sa najnovijim korona presekom i informacijama o pooštravanju mera u borbi protiv korone.

U ime Kriznog štaba najnoviji presek saopštila je članica štaba dr Darija Kisić Tepavčević koja je iznela sledeće cifre:

foto: Covid19.rs Printscreen

U poslednjih 24 sata u Srbiji registrovano je 265 novozaraženih korona viursom. Preminulo je dvoje a na respiratorima su 23 pacijenta. U poslednjih 24 sata testirano je 7.429 ljudi. Beograd je i dalje najzaraženiji sa 106, sledi Kragujevac sa 22 novozaražena. Najviše je među zaraženima onih starosti između 40 i 60 godina.

Najviše zaraženih je u ovim gradovima Srbije

Beograd je i dalje najzaraženiji sa 106, sledi Kragujevac sa 22 novozaražena. Među novoobolelima iz Niša i Valjeva po 11, iz Vranja 10, a iz Novog Sada i Kraljeva po devet. Iz Aleksandrovca je sedam zaraženih osoba, šest iz Trstenika, a iz Loznica, Bora i Zaječara po pet, dok ostali gradovi koji su prijavili laboratorijske slučajeve imaju troje i manje zaraženih, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je od poslednjeg izveštaja testirano 7.429, a ukupno je od početka epidemije u Srbiji testirano 1.227.337 osoba. U poslednja 24 sata preminule su dve osobe, ukupno od početka 772 obolelih. Hospitalizovano je 365 pacijenata, a 23 je na respiratoru.

Preporuka za nošenje maski na otvorenom

Dr Darija je podsetila na obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru i preporuku za nošenje maski i na otvorenom posebno u slučaju kada smo prinuđeni da čekamo u redu gde nema fizičke distance kao i pešačkim zonama u kojima ima gužve i veliog broja ljudi.

Stav Kriznog štaba - svi treba da nose masku u svim situacijama

Dr Darija prenela je stav Kriznog štaba da u ovom periodu svi u svakoj situaciji treba da nose masku. "To je apsolutno stručno mišljenje Kriznog štaba", rekla je Kisić Tepavčević, pojašnjavajući da mera obaveznog nošenja u zatvorenom prostoru nije propisana van njega jer je nemoguće sve stanovnike u državi kontrolisati i da takva vrsta kontrole nije tehnički izvodljiva.

foto: Adria Media TV

Kaže da to jedino može da bude na nivou preporuke zbog zakonskih mogućnosti, kao i da je posao Kriznog štaba da predloži mere koje daju najbolje efekte, a ne da se bavi pravom. "Snažno se preporučuje da nosimo masku u svakom momentu i u svakoj situaciji. Najveća kazna za nekog je da se inficira ovim virusom", naglasila je ona. Kaže da treba da budemo svesni sada virus cirkuliše i da je u ovom periodu najveća verovatnoća da se inficiramo, a ne samo da mislimo o zakonskim merama i gde bi mogli nekažnjeno da ne nosimo masku.

Moguća oštrija kontrola na granicama u narednom periodu

Kisić Tepavčević je izjavila da postoji mogućnost da se u narednom periodu donesu nove, strože mere, kada je reč o ulasku stranih državljana u našu zemlju i povratka naših državljana iz inostranstva. Na konferenciji Kriznog štaba, Kisić je rekla da su mere na granicama za sada nepromenjene i dodala da kontrola na granicama jeste svakodnevna tema Kriznog štaba. "U ovom momentu nismo doneli nijednu drugu preporuku nego što je trenutno na snazi. Međutim, imajući u vidu razbuktavanje epidemije, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do regulacije na granicama", rekla je Kisić.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" hospitalizovano je jedno dete i jedna majka, rekla je Kisić Tepavčević. Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković je rekla da trenutno u toj ustanovi imaju 96 pacijenata obolelih od korona virusa, koji su u stabilnom stanju.

foto: Kurir Printscreen

"Deo njih se leči na intenzivnoj nezi 17 pacijenata, a šest je na mehaničkoj ventilaciji, a troje na neinvazivnoj ventilaciji. Situacija u bolnici je stabilna. Naša trijažna ambulanta radi 24 časa i prethodnog dana su bila 42 pregleda".

Imali smo 12 hospitalizacija u prethodna 24 časa, a danas ćemo imati 11 otpusta uspešno izlečenih od korone, dodala je ona.

Odgovorno lice za mere u objektima sa više od dvoje zaposlenih

Dr Kisić Tepavčević rekla je danas da obaveza da se u svakom uslužnom objektu odredi odgovorno lice koje kontroliše primenu mera ne odnosi i na male kioske već na objekte sa više od dvoje zaposlenih. Ona je na konferenciji za medije rekla da je to važna mera jer i savesnim osobama može da popusti pažnja i da zato mora da bude lice koje će biti posebno za to zaduženo.

Ističe da, ipak, naglasak nije na kažnjavanju već na poštovanu preventivnih mera. Kada bi svi nosili maske nikakve dodatne mere nam ne bi bile potrebne.

Oko 80 slučajeva korone kod osoba do 60 godina

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je oko 80 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva korona virusa kod osoba do 60 godina. Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare rekla da je 11 osoba obolelo uzrasta od 0 do 10 godina, 21 osoba od 10 do 20 godina, 26 osoba od 20 do 30 godina, 52 osobe od 30 do 40 godina, 56 osoba od 40 do 50 godina.

Prema njenim rečima, 48 osoba je oboleo uzrasta od 50 do 60 godina, 31 osoba od 60 do 70 godina, 15 osoba od 70 do 80 godina i pet osoba je obolelo starosti od 80 do 90 godina. Kisić Tepavčević je podsetila da je prethodnih dana najveća zastupljenost obolelih, između 40 i 50 odsto, bila u uzrastu od 20 do 40 godina.

Radojičić: U Beogradu između 30 i 40 odsto zaraženih

U odnosu na ukupan broj zaraženih korona virusom u Srbiji, u Beogradu je obolelo između 30 i 40 odsto, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. "Juče je bilo 36 odsto. Danas još nemamo zvanične rezultate, ali na republičkom Kriznom štabu je rečeno da je danas veći broj ukupno zaraženih nego što je bio prethodnih dana i da je taj broj i dalje najveći u Beogradu", rekao je Radojičić.

Ponovo je apelovao na sve građane da se pridržavaju propisanih mera i nose zaštitne maske koje od danas, prema preporuci republičkog Kriznog štaba, treba nositi i na otvorenom prostoru. "Maska je nešto što nas može zaštiti i samo je pitanje naše doslednosti i istrajnosti u sprovođenju te mere", rekao je Radojičić. Istakao je da se i dalje striktno mora poštovati ograničenje broja ljudi koji se okupljaju, pre svega u zatvorenom prostoru. "Od sutra ćemo još drastičnije to kontrolisati i tamo gde bude trebalo kažnjavati", poručio je Radojičić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja