SUKOB MEĐU PUTARIMA: Drobnjak predlaže povećanje putarine, Momirović protiv!
Foto: Marina Lopičić

ZAHTEV

SUKOB MEĐU PUTARIMA: Drobnjak predlaže povećanje putarine, Momirović protiv!

Društvo -

V. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak uputiće Ministarstvu saobraćaja i Vladi predlog za povećanje putarina do šest odsto

Ako Vlada Srbije prihvati zahtev v. d. direktora "Puteva Srbije" da cena putarine bude povećana do šest odsto, to će za vozače značiti udar po džepu i za 125 dinara više za vožnju od Subotice do Preševa.

foto: Kurir/ Marko Smiljković

Reč je o najdužoj ruti na mreži auto-puteva u Srbiji na kojoj i sada, bez dodatnog poskupljenja, putarina iznosi paprenih 2.090 dinara, a uz poskupljenje od šest odsto bi bila 2.215 dinara. Vožnja auto-putem od Beograda do naplatne rampe Niš Malča sa sadašnjih 930 dinara poskupela bi na 986 dinara, dakle dodatnih 56 dinara. Vozači koji se upute od Beograda do Preljine delom Koridora 11 korišćenje novog auto-puta stajaće 445 dinara, umesto dosadašnjih 420 dinara.

foto: Beta

V. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak potvrdio je za Kurir da će Ministarstvu saobraćaja i Vladi Srbije uputiti na razmatranje zvanični predlog za, kako on smatra, "malo povećanje putarina" od pet ili šest odsto.

- Da li će biti povećanja cene putarina, to je pitanje za Vladu. Putarina bi trebalo da se poveća za pet-šest odsto zato što nam treba novac za rehabilitaciju puteva, održavanje, treba da popravimo puteve koji su loši - rekao je Drobnjak, koji, kako kaže, ne insistira na hitnosti poskupljenja putarina.

- Povećanje treba da se desi kad se za to steknu uslovi. Tu je merodavno Ministarstvo saobraćaja i Vlada, koja će odlučiti. Kao direktor "Puteva Srbije", moje je da tražim, pa šta dobijem, dobijem - objašnjava on i podseća da bi "Putevi Srbije" tako mogli da pomognu i održavanje saobraćajnica koje su u nadležnosti lokalnih samouprava. Putarine u Srbiji poslednji put su poskupele za 12 odsto u julu prošle godine.

Tomislav Momirović

Nećemo opterećivati građane

foto: Ana Paunković

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže za Kurir da će predlog "Puteva Srbije" "pažljivo razmotriti".

- Svesni smo smanjenja prihoda od putarina u toku ove godine, ali građane Srbije u ovom trenutku ne možemo opterećivati novim nametima. Pre svega moramo da radimo na podizanju unutrašnje efikasnosti u javnim preduzećima - istakao je Momirović.

Prof. Milan Vujanić

Imamo niže naknade od evropskih

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić za Kurir kaže da su putarine u Srbiji niže od evropskih, te da je poskupljenje od pet ili šest odsto sasvim opravdano.

- Moramo graditi puteve, i to auto-puteve, oni su najbezbedniji. Kad vozite auto-putem, najmanje trošite goriva i najbrže stižete na odredište. Štedite i na vremenu i na gorivu. Kad idete iz Beograda prema Nišu, 240 kilometara pređete za nešto više od sat vremena, zamislite koliko biste vremena i para potrošili da idete nekim sporednim putem. Kilometar puta košta od milion do pet miliona evra - podseća profesor.

Tabela - Iznosi putarina uvećani za šest odsto

Trasa Trenutna cena Cena s povećanjem

Subotica-Preševo 2.090 2.215

Subotica-Dimitrovgrad 1.920 2.035

Subotica - Novi Sad 390 413

Novi Sad - Beograd 240 254

Beograd - Mali Požarevac 80 85

Beograd - Jagodina 480 509

Beograd - Niš Malča 930 986

Niš jug - Dimitrovgrad 440 466

Beograd-Šid 410 435

Beograd-Preljina 420 445

Beograd-Smederevo 180 191

* Cene se odnose na I kategoriju vozila (putničke automobile i kombi vozila)

Foto/Source:Marina Lopičić/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track