STRANI NAKUPCI TARTUFA ODNOSE BLAGO IZ SRBIJE: Kupio kapitalca u Jagodini za 5.000 evra, pa ga u Istri cenio čak 415.000 dolara!
Foto: Shutterstock

zbog ove gljive se i gine?!

STRANI NAKUPCI TARTUFA ODNOSE BLAGO IZ SRBIJE: Kupio kapitalca u Jagodini za 5.000 evra, pa ga u Istri cenio čak 415.000 dolara!

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je sve više tragača za skupocenim gljivama tartufima, a zbog nedostatka regulativa koje uređuju ovaj posao, sve se obavlja u sivoj zoni, zbog čega dolazi do sukoba među tartufarima.

Poslednjem takvom smo svedočili kada su dva brata izgubila život jer su navodno ušla u teritoriju druga dva brata tartufara i napali ih. Kako tvrde iskusni tartufari, ovaj posao obično se obavlja u tajnosti, što zbog isplativosti, jer veliki komadi tartufa mogu da koštaju i po nekoliko (desetina) hiljada evra, što zbog skrivanja lokacija, jer svako može na svakom mestu da traži tartufe. A ono što malo ko zna jeste da postoji i zabrana sakupljanja ovih gljiva u određenom periodu godine, piše Telegraf Biznis.

Dodatno, tartufari kažu da država za njih nema sluha i pitaju zašto Srbija ne napravi brend od naših tartufa. Posebno ih pogađa kada iz inostranstva dolaze poznati kuvari i uzimaju ovde tartufe da bi ih kasnije prodavali ili koristili u drugim zemljama.

Jedan od njih, gostujući na TV Prva, naveo je primer da je čuveni istarski tartuf, zapravo naš. "Kupuje ovde tartufe, i odnosi ih. To je stotine kilograma tartufa, pitanje je kako ih iznosi iz zemlje", pita se Petrović i navodi da dolaze vrsni tartufari iz drugih zemalja kako bi sakupljali skupocenu pečurku.

"Čuveni Zigante, živeo je u staroj Jugoslaviji, ja sam ga upoznao pre nekoliko godina kada je kupovao tartufe u Jagodini", priča on i nastavlja: "Kupio je tartuf od 1.300 grama, koji je nađen u okolini Beograda. On ga kupio za 5.000 evra, a procenjen je na 415.000 dolara u njegovom restoranu u Livadama", priča on i ističe da još stoji beleg voska.

Petrović ne krije da je i sam bio često u opasnosti zbog neregulisanog načina branja, da se trudio da izbegne sukobe, jer često se ne pravi razlika da li je nečija parcela na kojoj ima tartufa privatna ili državna. "Bilo je i pištolja", kaže on.

ŠTA SU TO TARTUFI I ZAŠTO SU TAKO SKUPI?

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuveni su i po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da ovaj skupoceni delikates predstavlja prirodni lek za potenciju i vitalnost celog organizma.

Ove gljive rastu ispod zemlje i to samo u određenim područjima. U njihovom iskopavanju učestvuju svinje ili psi koji su dresirani samo za tu namenu. Tartuf je veoma cenjena namirnica u gastronomiji jer se teško dolazi do njega i ne postoji mogućnost da se veštački uzgaja, objavio je Agroklub.

Postoji nekoliko stotina različitih vrsta tartufa, od kojih je svega desetak jestivo. Uglavnom rastu u šumama širom Evrope, a u poslednje vreme pronalaze se u Oregonu i Australiji. Tartufi imaju veoma karakterističan miris koji prirodno privlači svinje, dok psi moraju da prođu posebnu dresuru da bi mogli lakše da ih pronađu u prirodi. Njihova specifična aroma veoma brzo ispari i zato je veoma bitno da što pre tartuf stigne od šume do trpeze. Ovo je takođe jedan od razloga njegove visoke cene.

Tartufi mogu biti dobar izvor zarade za one koji znaju kako da ih traže i plasiraju. Jedna od najpoznatijih regija bogata tartufima je Istra u Hrvatskoj. Oni pronalaze neverovatnih 7-9 tona tartufa godišnje. Skoro 30 odsto toga čine crni tartufi, dok 70 odsto čine sezonski beli tartufi koji se mogu naći samo u periodu od septembra do decembra i cena na tržištu mu je viša. Dostižu i do neverovatnih 5.000 evra po kilogramu.

Tartufi se mogu naći i u Srbiji. Postoje posebni tereni koji pogoduju razvoju tartufa. Belih i crnih tartufa najviše ima oko reka Jasenice, Karaš, Lug i Bosut, zatim u okolini Obedske bare i Deliblatske peščare, ali i na Fruškoj gori, planinama Kosmaj, Rudnik, Oplenac i na Svrljiškim planinama. Kvalitet, miris i ukus tartufa koji rastu u Srbiji, mnogi tvrde, ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu.

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track