EU NE DA VAKCINU SRBIJI PRE MAJA! Evropska komisija  najavila moguću donaciju određene količine vakcina, samo DA NAM ZAMAŽU OČI
Foto: Profimedia

SKANDAL

EU NE DA VAKCINU SRBIJI PRE MAJA! Evropska komisija najavila moguću donaciju određene količine vakcina, samo DA NAM ZAMAŽU OČI

Društvo -

EU ne planira da Srbiji i zemljama zapadnog Balkana omogući vakcine pre maja sledeće godine, jer namerava da prigrabi doze kako bi imunizovala skoro kompletno stanovništvo Unije.

- Posredno smo dobili informaciju da je EU napravila plan da obavi gotovo kompletnu vakcinaciju svog stanovništva, pa da potom dozvoli da se iz Kovaksa vakcine distribuiraju i državama zapadnog Balkana. A to se, prema računici Brisela, neće dogoditi pre maja - navodi naši izvor:

Oliver Varhelji
foto: Marina Lopičić

- Ogroman broj ljudi je zaražen, mnogo ih umire svakodnevno, zdravstveni sistemi su na ivici i vakcina je jedini spas. Do maja niko ne može čekati. Najveći revolt pokazale su Srbija i Albanija i tražile promenu plana.

Brisel tu informaciju nije demantovao, već je odmah saopštio da Evropska komisija radi na tome da se zapadnom Balkanu doniraju vakcine pre nego što stignu one iz Kovaksa. Kad i koliko - niko nije rekao!

ALIMS JOŠ ANALIZIRA RUSKU VAKCINU

„Sputnjik V“ će se proizvoditi i u Srbiji

Sputnjik V, vakcina
foto: AP/Pavel Golovkin

Ruska vakcina „sputnjik V“ i dalje je na proveri u ALIMS, gde se analizira 20 bočica i s nestrpljenjem čeka i to odobrenje, jer su i iz Moskve stigle najave da bi srpski „Torlak“ mogao da proizvodi tu rusku vakcinu za nekoliko meseci. Sad se pojavila i „lajt“ varijanta „sputnjika V“, što je zapravo prva komponenta te vakcine. Direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Ginzburg rekao je da će posle „lajt“ vakcine imunitet trajati tri-četiri meseca, efikasnost je oko 85 odsto, a kod starijih i manje. On je naveo da tri meseca nakon vakcinisanja „lajt“ vakcinom pacijent može primiti i drugu komponentu vakcine „sputnjik V“. Zoran Gojković je izjavio da ALIMS radi procenu „sputnjika V“, a da će, ako se proceni da je to dobro za nas, nadležna tela i stručnjaci iz Srbije analizirati i tu „lajt“ vakcinu.

A čim se digla prašina i pritisak ove dve države pojačao, Ana Pisonero, portparolka za proširenje u Evropskoj komisiji (EK), izjavila da „EK zajedno sa zemljama članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će biti isporučene zemljama zapadnog Balkana pre nego što počnu prve isporuke iz mehanizma Kovaks“.

Ona je navela da su donacije iz EU i Kovaks dva različita sistema, da će Komisija obezbediti zemljama zapadnog Balkana dodatna sredstva za nabavku vakcina, ali da ne može da potvrdi tačne brojke o dozama.

SRBIJA ODOBRILA „FAJZEROVU“ VAKCINU

Stiže 5.000 doza za staračke domove

vakcina
foto: EPA/DAVID ODISHO

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) na osnovu pregledane dokumentacije dala je saglasnost za uvoz vakcine proizvođača „Fajzer-Bajontek“, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da prve doze stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak. U prvoj tranši stići će nešto manje od 5.000 doza, a primiće ih korisnici staračkih domova. Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, izjavio je da ta vakcina treba da se analizira i u ALMIS, kako bi se rezultati uporedili s dokumentacijom. - Do kraja godine treba da bude isporučeno još 5.000. Srbija je jedna od pet prvih država u svetu koje su potpisale ugovor sa „Fajzerom“, što je izuzetno bitno - rekao je Gojković.

Prema nekim navodima, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obećao je oko 70 miliona evra pomoći regionu za vakcine. Upravo je Varhelji juče razgovarao s ministrima zapadnog Balkana o vakcinama, pa je na Tviteru naveo da se „radi na tome da vakcine zemljama zapadnog Balkana budu na raspolaganju kada počne i raspodela u EU“.

A Jadranka Joksimović, srpska ministarka za evropske integracije, koja je bila na tom sastanku, rekla je za Kurir da je tu samo bilo priče „kako da se u što kraćem roku obezbedi bar deo potrebnih doza vakcina u isto vreme kada i za članice EU“.

SASTAV „FAJZEROVE“ VAKCINE

Može bakin kolač da se pravi

„Fajzerova“ vakcina ima 10 sastojaka i nijedan od njih ne sadrži mikročipove za praćenje, što se često pominje u teorijama zavere, objavio je Njujork tajms. Aktivni sastojak je molekul mRNA, koji sadrži genetska uputstva za protein koronavirusa zvani spajk i daje informacije ljudskim ćelijama da ga proizvode, kako bi mogao da spreči inficiranje. Tu su i četiri lipida (masti), od kojih tri formiraju zaštitni balon oko mRNK, i holesterol. Na spisku je i saharoza (šećer), kao i četiri soli, među kojima i natrijum hlorid (kuhinjska so). Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka u Njujorku, na Fejsbuku je navela da je „Fajzerova“ vakcina „toliko prirodna i organska da možete bakin kolač od nje da napravite“.

Potom se oglasio i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je rekao „da se uveliko radi na tome da vakcine što pre stignu i u Srbiju“. Predsednica EK Ursula fon der Lajen već je rekla da će vakcinacija u EU verovatno početi 27. decembra, kada odobre „Fajzerovu“ vakcinu.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track