I DALJE PROBLEM

ŽENE U SRBIJI RADE VIŠE OD MUŠKARACA ZA MANJE PARA! Neravnopravne na tržištu rada! Imaju obrazovanje - POSAO NE (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

U Srbiji i dalje vlada neravnopravnost polova kada je u pitanju tržište rada. Iako obrazovanije, žene se mnogo teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i imaju manju zaradu, pokazuje studija Republičkog zavoda za statistiku.

Na papiru zagarantovanu jednakost žena i muškaraca na tržištu rada ne demantuje samo zvanična statistika.

-Iako imam visoko obrazovanje, ostala sam bez posla. U firmi u kojoj sam radila bila sam slabo plaćena tako da sada tražim nešto drugo i nadam se da ću zbog svog iskustva i obrazovanja naći posao u struci i raditi ono što volim i želim - kaže jedna od žena koje se bore sa ovim problemom.

Žene su za skoro 9 odsto manje plaćene od muškaraca iako su od njih, prema podacima, obrazovanije i brojnije. Da bi se primanja izjednačila, pripadnice ženskog pola moraju da rade 35 dana više u godini.

-Žene su opterećene svojim položajem u materinstvu, često nisu u stanju, što je svakako opravdano i logično, da ostanu da rade u nekom kontinuitetu, često je to prekinuto trudnoćama i slično - navodi Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Sa tim problemom obično se suočavaju mlade žene koje se bave informacionim tehnologijama ili rade u pravosuđu, tvrde iz Instituta društvenih nauka u Beogradu.

- Žene su se svuda pokazale, pa i u takozvanim muškim profesijama, ali je problem mentaliteta po kojem se, čak i podsvesno i iracionalno, više veruje u kompetenciju muškarca po principu, on će znati da se snađe - kažeZorica Mršević sa Instituta društvenih nauka.

Stručnjaci smatraju da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući bolju poziciju žena na tržištu rada.

- Kad žene i muškarci rade zajedno i pritom su dobri i kvalitetni, to je onda ključ za uspeh, a ne da samo bude preovlađujući jedan pol – zaključuje Zorica Mršević.

Ono što mnogi zaboravljaju, jeste da su žene, pored zaposlenja, aktivno posvećene i kućnim poslovima, a kada bi i za to bile plaćene uzimale bi i po 500 evra mesečno.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track