UZNEMIRUJUĆE SVI UŽASI JASENOVCA, AUŠVICA BALKANA Ustaše kačile creva dece po plafonu kao ukrase, fašistima bilo zlo od zverstava
Foto: dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

potresno

UZNEMIRUJUĆE SVI UŽASI JASENOVCA, AUŠVICA BALKANA Ustaše kačile creva dece po plafonu kao ukrase, fašistima bilo zlo od zverstava

Društvo -

I fašisti su se zgražavali nad bestijalnošću ustaša koje su u Jasenovcu ubile 19.432 dece, dok su tokom rata u NDH život izgubila 74.762 deteta

Jasenovac i stravični zločini koji su se tamo dogodili najbolnija su srpska rana pored užasnog nečovečštva počinjenog na Kosmetu.

Da se nikad ne zaboravi počinjeno zlo...

U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i njenih 120 učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina... Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove“..., pisao je iz Prebilovaca italijanski general Aleksandar Luzano Musoliniju.

„... Zločinci su na smenu silovali učiteljicu Srpkinju... i pred decom je ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar Cigana i udarao u tambure.... Od hiljadu i nešto duša, u selu više nema nikoga!... Iz vrela u Popovom polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda“, pisao je još.

„Krštenje“ bajonetima

... Ustaše su ubile 19.432 dece... najviše srpske - 11.888, zatim romske - 5.469 i jevrejske - 1.911... Prosečna starost je sedam godina i tri meseca... Prema identifikovanim žrtvama, u NDH je od aprila 1941. do maja 1945. život izgubilo 74.762 dece.

... Deca su (u Gradini) pokopavana u 315 gigantskih grobnica... Franjo Ilovar, čuvar mesnog groblja... zapisao je: „Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna 22/7. 1942. za 100 komada djece pokopane“.

„Najavili su nam „krštenje“ kozaračke djece... Jedno je uzeo pop Brekalo, a drugo Mujica i natakli ih na bajonete, majke su vrišteći padale na zemlju... Odmah poslije toga spaljene su zajedno sa mrtvom djecom.“ (zarobljenica Dušanka Dragelj Batić)

„Tri-četiri opatice (časne sestre) su... nosile kante s tekućinom i kistovima mazale djeci usta... ubrzo su počela umirati u najtežim mukama i vapajima, i to je trajalo danima.“ (zarobljenica Mara Vejnović Smiljanić)

Iz zabave kolje po 20 dece

„Čuo sam kako se jedan ustaški stražar... hvalio pred svima kako je njemu pravi užitak kad kolje partizansku djecu i kako on za zabavu pokolje svako veče 10-20 djece.“ (zarobljenik Andrija Katalinić)

„Moja djeca su pomrla. Mala mi je izdahnula u krilu..., a mali od devet mesjeci izdahnuo mi je na grudima držeći u ustima praznu dojku... Taj prizor uvijek imam pred očima i teško mi je kada to moram spominjati.“ (Draga Rađenović Pavković)

foto: dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

„Šćapio bi (ustaša) dete, okrenuo licem ka zemlji i drvenim čekićem... udario u potiljak... čuo se zadnji vrisak i tupi pad deteta u raku..... Suze su mi lile niz obraze, a pored mene je... jedan Jevrej... podigao glavu u nebo i glasno govorio: ‚Bože, ako te ima, udri grom iz vedra neba i ubij ove zlikovce.‘... Bog je ćutao, a ustaše su radile svoj posao.“ (zarobljenik Cadik Danon)

Ne znaju za svoje poreklo

SRPSKA DECA USTAŠE

Još u logoru decu su preoblačili u ustaške uniforme... srpskoj deci se daju imena sa hrvatski obeležjem... Ako je nepoznata dob deteta, lekar određuje godinu rođenja, dok se za datum rođenja uvek uzima 10. travanj, dan proglašenja NDH. U leto 1942. hrvatske porodice preuzele su na „odgoj i opskrbu“ 1.738 srpske dece.

foto: dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

Heroina Diana Budisavljević

SPASLA 12.000 MALIŠANA

Diana Budisavljević (1891-1978) ... spasla je 12.000 srpske i jevrejske dece, rizikujući sopstveni život... Uhapšena je u oktobru 1943... osuđena je na smrt, ali je uspela da pobegne.

foto: dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

57 ustaških metoda

Načini ubijanja i mučenja žena

42. Vađenje fetusa iz stomaka trudnih žena

43. Silovanje I nabijanje na kolac

44. Silovanje I odsecanje dojki

45. Silovanje i stavljanje živih pacova u genitalije

46. Silovanje i stavljanje opušaka u genitalije

Posebni načini mučenja dece

47. Razbijanje dečje glave o zid

48. Razbijanje dečje glave maljem

49. Nabijanje dece na bajonet

50. Oslepljivanje dece tako što su terana da gledaju sunce

Kurir/Jelena S. Spasić

Foto: Dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja