NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 1.675 novozaraženih, preminuo 41 pacijent
Foto: Printscreen/covid19.rs, Shutterstock

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 1.675 novozaraženih, preminuo 41 pacijent

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 15.618 građana od kojih je 1.675 novozaražena.

Preminuo je 41 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 194 obolelih.

korona, presek stanja
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 15.843 građana od kojih je 1.884 bilo novozaraženo. Preminulo je 40 pacijenata, a na respiratorima bilo 180 obolelih.

Otkako je na Aerodromu "Nikola Tesla" pojačan nadzor nad putnicima koji dolaze iz 7 rizičnih zemalja zbog novog soja korona virusa - omikron, pod zdravstveni nadzor i meru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno je njih 6. Svi su sprski državljani.

Kako saznaje portal Telegraf, svim putnicima mera karantina je izrečena 6. decembra. Među njima je i jedna porodica. Ona je odmah testirana PCR metodom na aerodromu i svi članovi su bili negativni. Svi putnici koji su stavljeni pod karantin, boravili su u Bocvani. Jedan deo njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Istanbula.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, rekao je da nema informacije da je omikron soj izolovan u Srbiji, taj posao radi Medicinski fakultet u Beogradu, takvih podataka još nema, a da ih ima, obelodanili bi ih.

Govoreći šta smo saznali do sada, da li je pojava ovog mutiranog soja kovida 19 dobra ili loša vest za čovečanstvo, Šekler ističe da su pojavu novog soja pratile panične vesti da postoji mogućnost da bude i gore.

"Ovaj put se desilo da bude bolje, mnogo je bolje i to je možda korak koji je virus trebalo da napravi u procesu prilagođavanja nama, da će se pandemija završiti nekom vrstom sporazuma, primirja između nas i virusa, svako treba da uradi deo stvari, da se zaštitimo, da preduzimamo mere, da pratimo uputstva stručnih ljudi, a virus da postane manje virulentan da izaziva lakše kliničke znake", kaže Šekler za RTS.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

02:31

KOJE VAKCINE NAS NAJBOLJE ŠTITE OD OMIKRON SOJA KORONE? Doktor Kamenov otkrio kako nova mutacija deluje na kliničku sliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track