NEMCI SU 1999. GODINE U SLAVKA I ŽARKA SASULI 220 METAKA! To je bio njihov prvi rafal u SRBIJI posle 1945. i DESIO SE U PRIZRENU!
Lada u kojoj su ubijeni Slavko i Žarko, Foto: Printscreen

STRAVIČAN ZLOČIN

NEMCI SU 1999. GODINE U SLAVKA I ŽARKA SASULI 220 METAKA! To je bio njihov prvi rafal u SRBIJI posle 1945. i DESIO SE U PRIZRENU!

Društvo -

Stradali civili probali su tada da odu iz već nebezbednog grada u polu-raspaloj ”ladi”.

Prvi rafal nemačkih vojnika posle Drugog svetskog rata u našoj zemlji ubio je dva Srbina u centru Prizrena - Slavka i Žarka u koje su sasuli čak 220 hitaca!

Žarko Andrijević iz Prizrena, radnik u ”Kosovo-vinu“ i Slavko Veselinović Bosanac iz Prizrena, izbeglo lice iz federacije BiH, radnik u elektrodistribuciji Prizren, su prve žrtve nemačke vojske nakon Drugog svetskog rata. Njihova jedina greška je bila ta što su svojom starom žutom ”ladom”, kojom je upravljao Slavko Veselinović, pokušali da napuste nesigurni Prizren, pisao je ranije Glas javnosti.

Malobrojnim preostalim Srbima u Prizrenu postalo je potpuno jasno koliko će biti zaštićeni u svom carskom gradu, koji je postalo leglo albanskih terorista.

Tih dana juna 1999. godine, Srbi su u Prizrenu bukvalno bili pod dvostrukom okupacijom - terorista iz UČK i nemačkog Kfora.

Slučaj ubistva Andrijevića i Veselinovića je sudski procesuiran u nemačkom gradu Koblencu, odakle je naredbodavac ubistva potporučnik David Ferk. Međutim, optužnica za ubistvo je pala u vodu, jer su nemačke sudije došle do zaključka da su nemački vojnici ”pucali u samoodbrani” i to od civila u polu-raspaloj ”ladi”.

Odmah posle tog sudskog procesa nemački ministar odbrane Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom krsta časti Bundesvera za besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti. Na suđenju u Koblencu David Ferk je kazao: ”Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao - i pogodio pravo u metu”.

Bežeći ulicom kraj pošte u centru Prizrena, dvojica Srba su se žutom ”ladom” približavali transporterima nemačkog Kfora.

Tu su u grupama bili i Albanci iz redova UČK koji su slavili dolazak Kfora u Prizren. Nemački vojnici su procenili da Žarko Andrijević i Slavko Veselinović predstavljaju nekakvu opasnost pa su ispalili hitac upozorenja u vazduh. Na snimku se jasno vidi da su se izbezumljeni Srbi zaustavili, a onda autom krenuli u rikverc.

U tom momentu nemački potporučnik David Ferk, prvi put posle Drugog svetskog rata van Nemačke naređuje: ”Otvori vatru na neprijatelja!“. Nemački vojnici potpuno sumanuto iz svih raspoloživih oružja ispaljuju ravno 220 hitaca u Andrijevića i Veselinovića.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja