OTAC PRETUČENE UČENICE PLATIO KAZNU JER JE PRETIO RODITELJIMA NASILNICE: A gde je pravda za moju ćerku? Mesecima jela na slamčicu
Foto: Kurir/S.T.

OTAC PRETUČENE UČENICE PLATIO KAZNU JER JE PRETIO RODITELJIMA NASILNICE: A gde je pravda za moju ćerku? Mesecima jela na slamčicu

Društvo -

Z.D., otac pretučene učenice (13) OŠ "Đura Jakšić" iz Male Krsne, platio je kaznu od ukupno 23.000 dinara zbog pretnji koje je nakon nasilja uputio porodici devojčice koja je napala njegovu ćerku.

Podsetimo, njegovu ćerku su 16. septembra napale godinu dana starije devojčice, učenice iste škole. Sve je, kako je ispričala njena majka, počelo provokacijama i ružnim rečima, a onda su je učenice sačekale posle škole i brutalno pretukle. Devojčica je pokušala da pobegne, ali su je sve vreme, putem od 300 metara, konstantno šutirale, čupale i polivale sokom. Zadobila je iščašenje vilice, zbog čega je jedno vreme jela na slamčicu.

Njen otac je nakon toga otišao do porodične kuće jedne od devojčica koje su napale njegovu ćerku i, kako se navodi u presudi Prekršajnog suda u Smederevu, majci koja je sedela u dvorištu poručio: "Nećete da mi ostanete dužni, vratiću vam".

Ovu pretnju su, dalje se navodi u presudi, kao svedoci potvrdile komšije iz susednih kuća, a zbog njihovih doslednih iskaza Sud je presudio da Z.D. ukupno plati 23.000 dinara.

S.D. majka pretučene učenice, nakon svega se javila Telegrafu samo s jednim pitanjem - "A gde je pravda za moju ćerku".

- Moja ćerka je pretrpela i fizičku i psihičku traumu. Mesecima je jela na slamčicu i išla kod psihoterapeuta da bi prebrodila posledice strašnog nasilja koje je doživela. Stičemo utisak da na kraju niko sem nas i nije snosio sankcije zbog toga nasilja. Mi smo platili kaznu, ne bunimo se zbog toga, a koju kaznu su snosili roditelji nasilnica? Sa tim devojčicama je u školi obavljen razgovor i navodno su išle kod psihologa par puta. Drugo se ništa nije dogodilo. Tužilaštvo je uzelo naše izjave, ali nas niko nikad nije pozvao - revoltirano priča Slavica.

Inače, direktorka škole je nakon incidenta za Telegraf odgovorila da škola ima nultu toleranciju na nasilje i da je veoma ozbiljno shvatila ovaj slučaj koji se dogodio.

- Preduzimamo sve aktivnosti kako bismo pružili adekvatnu pomoć i podršku i učenicama i njihovim roditeljima, iako se incident desio van škole - navela je tada Slađana Ćirković, direktorka OŠ"Đura Jakšić" u Maloj Krsni.

Devojčica se, kaže majka, oporavila nakon višemesečne terapije.

S.D. poriče da je njen suprug pretio roditeljima jedne od devojčica koja je napala njenu ćerku. Ona tvrdi da je njen suprug tog dana otišao da ih pita šta se to događa i zašto su tukle njegovu ćerku, a da mu je majka te devojčice navodno odgovorila da njena ćerka nije tukla njegovu, "a i da jeste, ima pravo da tuče koga god hoće".

Za nasilje nema opravdanja i nasilje ne sme proći nekažnjeno, dve su činjenice oko kojih ne treba da bude spora. Tumačenja su stvar naše lične percepcije, ali pravda nije. I ona bi trebalo da bude jednaka za sve.

Iz škole ovoga puta nisu odgovorili na pitanja kako je na kraju postupano sa učenicama koje su počinile nasilje i šta je sa njima postignuto. Odgovori nisu stigli ni iz nadležnog Centra za socijalni rad.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track