DIGAO SE TVITER ZBOG OVOG KOMENTARA: Nema smisla da država finansira vantelesnu van razumne starosne granice! (TVIT)
Foto: Shutterstock

pometnja na mrežama

DIGAO SE TVITER ZBOG OVOG KOMENTARA: Nema smisla da država finansira vantelesnu van razumne starosne granice! (TVIT)

Društvo -

Svako pitanje "Kad će dete" ili "Jel radite na deci", predstavlja trn u oku roditelja koji se bore za svoje potomstvo

Sedite u beloj, sterilnoj ordinaciji, do vas sedo partner, a preko puta, doktor. Gledate u njega, pokušavate po izrazu lica da otkrijete šta će vam reći, gledate i u papire, nadate se da ćete videti šta piše u njima. Nada i strah se smenjuju u vama, nada da ćete postati roditelji, a strah da i ovoga puta nažalost niste ostali u drugom stanju. Ovako, ako ne i strašnije izgleda agonija parova koji godinama rade na tome da dobiju dete.

Zbog toga, svako pitanje "Kad će dete" ili "Jel radite na deci", predstavlja trn u oku roditelja koji se bore za svoje potomstvo. Nada svih njih da će postati roditelji, postala je veća sa odlukom države Srbije potpomogne sredstvima kada se radi o vantelesnoj oplodnji.

Trudnoća, trudnica
foto: Shutterstock

Radost parova je postala veća kada je RFZO objavio da povećava starosnu granicu sa dosadašnjih 43 godine života, na 45. Upravo tu situaciju, jedan tviteraš je iskoristio da zluradnim i besmislenim komentarom dodatno udari na bolno mesto sve one kojima je vantelesna oplodnja jedini način da postanu roditelji.

tvit, vantelesna oplodnja
foto: Twitter Printscreen

"Nema smisla da država finansira pokušaje van razumnih starosnih granica. Budimo realni. Većina parova koji planiraju da se oslone na BMPO, u ovom trenutku nema pojma koji su njeni realni dometi i koliko ih muke čeka. Nemojte svesno i i namerno odlagati rađanje, pokajaćete se", napisao je, objavio je Blic.

Kao da su ti ljudi sami rešili da ne mogu da imaju decu. Kao da su zaista odlagali to. Kao da su svesno želeli da jednoga dana moraju da se muče, trude, da trpe ubode, analize, ispitivanja, leganja na sto i gledaju u belu svetlost iznad bolničkog ležaja. Kao da vole da im neko saopštava, "Izvinite, ni ovaj put niste uspeli, žao nam je....".

Beba, Porođaj, Trudnoća
foto: Shutterstock

Imam prijatelja koji je još uvek relativno mlad, ima 35 godina. Supruga je mlađa desetak godina od njega, Ne mogu da imaju dece. Poslednje dve godine života, svakodnevica su im posete lekarima, spermogrami, analize i pokušaji. Oboje prolaze kroz pakao analiza.

Ljubav u očima sa kojom priča o svojoj supruzi i tome da će, ako ništa ne uspe, usvojiti dete, jer, njemu je bitna ona i njihova sreća. Njima i hiljadama drugih parova, vantelesna oplodnja je možda jedini način da imaju svoje dete.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track