OTVORENA IZLOŽBA UDRUŽENJA VETERANA PJP "SRPSKI POLICAJAC I VOJNIK U ODBRANI OTADŽBINE 98/99: Posthumno odlikovani pali borci!
Foto: Kurir

autori Milan Mirković i Saša Pantelić

OTVORENA IZLOŽBA UDRUŽENJA VETERANA PJP "SRPSKI POLICAJAC I VOJNIK U ODBRANI OTADŽBINE 98/99: Posthumno odlikovani pali borci!

Društvo -

U prepunom holu Narodne skupštine Republike Srbije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Antić otvorio je izložbu koju je priredilo Udruženje veterana Posebnih jedinica policije čiji su autori Milan Mirković i Saša Pantelić. Državni sekretar je istakao da je očuvanje sećanja na hrabre pripadnike Vojske Jugoslavije i MUP-a koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije veoma važno i da će Udruženja koja se bave negovanjem tradicija imati podršku Minstarstva za rad.

Prisutnima se u ime autora obratio Saša Pantelić, zahvalio se Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja koje je finansiralo izradu izložbene postavke na 16 ROL AP PANOA i 300 kataloga u koloru, i kao neposredni učesnik borbenih dejstava 1998/99 u ime Udruženja Veterana PJP čiji je predsednik zahvalio se svim saborcima.

veterani, Udruženje veterana Posebnih jedinica policije
foto: Kurir

Usledilo je posthumno odlikovanje palih boraca na Kosovu i Metohiji zlatnom Kosovskom Spomenicom, spomenice su uručene rodbini poginulih. Komandanti odreda su dobili zastave odreda koji su učestvovali u ratnim operacijama 1998/99 među mnogobrojnim odlikovanim pripadnicima PJP odlikovan je potpukovnik Vladimir Vukašinović koji je bio jedan od najmlađih pripadnika PJP 1998 godine u 22 odredu. O ulozi jedinica PJP u operacijama vojske i poolicije govorio je pukovnik u penziji Branko Prljević.

Na izložbi je predstavljena knjiga pukovnika u penziji Dragana Živaljevića Dnevnik 11 nedelja predatora. O knjizi je govorio sam autor. Recezent izložbe general major u penziji mr Milorad Stupar govorio je o zajedničkom dejstvu vojske i policije, o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji danas, pohvalivši autora Milana Mirkovića za dobro odrađenu izložbenu postavku koja sadrži obilje fotografija i tekstualni deo u kome je predstavljena geneza sukoba Srba i Albanaca kao i precizne podatke o broju stanovnika na Kosovu i Metohije od osamnaestog veka do danas.

veterani, Udruženje veterana Posebnih jedinica policije
foto: Kurir

General Stupar je naglasio potrebu za uvođenje obaveznog vojnog roka. Svi govornici složili su se sa porukom izložbe da se heroji odbrane SRJ od NATO agresije ne zaborave. Otvaranju izložbe prisustvovao je prvi sekretar ambasade Ruske Federacije Igor Kiselev, pomoćnik direktora kancelarije za vere Marko Stojanović, direktor arhiva Srema iz Sremske Mitrovice Dejan Umetić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 Nikola Filipović, potpredsednik Udruženja Herojska 549 MTBR Car Dušan Silni birgadni general Stojan Konjikovac, predstavnici Udruženja Prijatelji 72 Specijalne brigade, predstavnici Udruženja veterana Vojne policije sa kojima je potpisan protokol o saradnji, pripadnici MUP-a i oko 150 posetilaca.

(Kurir.rs / Milan Mirković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track