JEDNIM KLIKOM NA TELEFONU MOŽETE DA ODRŽAVATE GROBNICU NAJMILIJIH, PALITE SVEĆE I POLAŽETE CVEĆE! Ovo će nekima baš značiti
Paljenje sveća / Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

E-ČITULJA

JEDNIM KLIKOM NA TELEFONU MOŽETE DA ODRŽAVATE GROBNICU NAJMILIJIH, PALITE SVEĆE I POLAŽETE CVEĆE! Ovo će nekima baš značiti

Društvo -

Linkovi čitulja, najave pomena ili objavljivanje omaža čuvaće se trajno kao znak sećanja na živote i dela preminulih, kažu za Kurir iz JKP "Pogrebne usluge"

JKP "Pogrebne usluge" priprema modernizaciju svih usluga pomoću nove aplikacije, koja će, kako kažu, biti od velike pomoći onima koji žive daleko i ne mogu da održavaju grobna mesta porodice i prijatelja.

Uvodi se onlajn plaćanje naknada za održavanje i zakupa grobnih mesta.

Svako ko bude želeo, moći će da pošalje i elektronsku čitulju, koja će biti objavljena na digitalnim portalima. Shvatajući značaj digitalizacije u sadašnjem trenutku, Vladan Đukić, v. d. direktora JKP "Pogrebne usluge" Beograd, pokrenuo je u sklopu preduzeća formiranje Centra za digitalnu transformaciju, koji uveliko radi na projektu portala za objavljivanje elektronskih čitulja.

Vladan Đukić
Vladan Đukićfoto: Printscreen RTS

- Ovaj portal će u potpunosti biti prilagođen mobilnim telefonima, a od postojećih će se razlikovati po tome što će sadržati i geolokaciju grobnih mesta, za lakšu orijentaciju pri poseti grobljima. Jedan od motiva za pokretanje ovog projekta bilo je veliko interesovanje samih građana koji žive van Beograda, a posebno naših sunarodnika iz dijaspore, koji zbog pandemije i drugih razloga nisu mogli da dolaze na groblja, ali su istovremeno želeli da odaju dužno poštovanje svojim preminulim srodnicima - kažu iz JKP "Pogrebne usluge".

Građani će na aplikaciji kucanjem imena i prezimena pokojnika odmah moći da nađu lokaciju njegovog grobnog mesta. Na mapi će biti pokazano i tačno vreme koliko je potrebno da stignu do humke.

Groblje / Ilustracija
Groblje / Ilustracijafoto: Profimedia / Alex Linch / Alamy

Ideja je da jednim klikom preko aplikacije zainteresovanima bude dostupno odavanje počasti najmilijima.

Veb-aplikacija E-čitulja omogućiće pregled sadržaja, ali i da građani na mejl ili putem bilo koje društvene mreže podele link prijateljima kako bi lakše podelili vest o gubitku svojih najmilijih. Platforme E-čitulje biće dostupne korisnicima širom sveta.

- Linkovi čitulja, najave pomena ili objavljivanje omaža čuvaće se trajno kao znak sećanja na živote i dela preminulih. U projekat će biti uključeno deset grobalja koja su trenutno u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" Beograd, ali se istovremeno radi i na povezivanju i saradnji sa javnim komunalnim pogrebnim preduzećima na nivou lokalnih samouprava iz cele Srbije, u smislu objavljivanja e-čitulja na najposećenijim medijskim portalima - navode iz JKP.

Proba bila veoma uspešna

Realizacija programa možda već u oktobru

Kako kaže Vladan Đukić za Kurir, u junu su imali prvu probu, koja je bila uspešna:

- Raspisana je javna nabavka za kompletnu platformu i digitalizaciju svih vrsta usluga. Kada se završi javna nabavka, nezvanično bi ovaj projekat trebalo da se realizuje u oktobru.

Vladan Đukić, v.d. direktora JKP "Pogrebne usluge", rekao je da su korona i dešavanja u svetu samo ubrzali proces digitalizacije:

Groblje / Ilustracija
Groblje / Ilustracija foto: RINA

- Takođe, na aplikaciji će biti dostupno naručivanje cveća i sveća. Na aplikaciji se nalazi veliki izbor svih cvetnih aranžmana koje mi proizvodimo, mogu izabrati opciju "upali sveću" i da nakon toga biraju koju tačno žele. Klikom "ubaci u korpu", to automatski stiže u naš centar. Naši zaposleni primaju porudžbinu sveća i aranžmana, i sa tim odlaze na grobno mesto. Zapale sveću, ostave cveće i očiste grob, ako neko i to naruči. Postoji i opcija sređivanja grobnog mesta, nakon čega zaposleni to fotografišu i pošalju u naš centar, koji to prosleđuje kupcu naših usluga kako bi video da je usluga izvršena.

Iva Ogarević

Bonus video:

03:20

GROBLJA PUNE MLADI LJUDI, NA SAHRANU SE ČEKA PO 10 DANA! Pogrebnici ne pamte ovakvo vreme UKOPAVAJU SE NA 15 MINUTA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track