DO DETALJA OTKRILI KAKVA NAS ZIMA ČEKA! Strani meteorolozi najavljuju jake udare zime, evo koliko će dana biti ISPOD NULE U SRBIJI
Foto: Nemanja Nikolić

VREMENSKA PROGNOZA

DO DETALJA OTKRILI KAKVA NAS ZIMA ČEKA! Strani meteorolozi najavljuju jake udare zime, evo koliko će dana biti ISPOD NULE U SRBIJI

Društvo -

Vodeći meteorolozi meteorološkog servisa Aku veder najavili su žestoke udare zime, precizirajući da će na to umnogome uticati La ninja, okeanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El ninju, a Srbija se nalazi usred oblasti koja će najviše biti pogođena.

Saopštili su da će Balkan, Portugal, Španija, južna Francuska i Italija imati veće izglede za pojavu čestih nevremena s kišom i vetrom nego drugi delovi kontinenta. Budući da je ovo treća uzastopna zima pod uticajem La ninje, ova sezona može doneti mnogo sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. I niska područja će imati šanse za veće količine snežnih padavina u odnosu na prosek kako temperature budu padale tokom zime.

Beograd, sneg, zima
foto: Nemanja Nikolić

Međutim, srpski meteorolozi prognoziraju da bi u Srbiji zima trebalo da bude blaga, pa prema njihovim trenutnim najavama, biće od sedam do 20 dana s temperaturom ispod nule.

- Sezonski modeli Evropskog centra (ECMWF) već su ukazali na veću verovatnoću da će tokom zime 2022/2023. u Evropi biti manje snega u odnosu na prosečne višedecenijaske vrednosti, dok se na Balkanskom poluostrvu očekuje da snežne padavine budu češće u drugoj polovini zime - kaže za Kurir direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha biti za do jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Jugoslav Nikolić, Prof. Dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, sneg
foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

- Očekivane vrednosti srednje zimske temperature vazduha biće u intervalu od jednog stepena Celzijusa do pet stepeni u nižim predelima, a od - 3 do - 1 u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni biti u intervalu od 40 do 65 dana, a na planinama od 70 do 90 - navodi prof. Nikolić.

- Očekuje se od sedam do 20 ledenih dana s maksimalnom temperaturom nižom od nule, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana. Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji - od 100 do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje od 200 do 230 mm.

Beograd, sneg, zima
foto: Nemanja Nikolić

Konačni klimatski izgledi za zimu 2022/23. godine biće izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi 30. novembra.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da su najveće šanse za prvi sneg i u nižim predelima u prvoj dekadi novembra.

Ivan Ristić, vremenska prognoza
foto: RINA/Facebook

- Novembar će biti tmuran, sredinom meseca maglovit, očekuje se oko 14 dana s padavinama i oko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Minimalna temperatura biće od nule do osam stepeni Celzijusa, a maksimalna od šest do 14 stepeni.

Krajem novembra i početkom decembra ima uslova ponovo za sneg i u nižim predelima. Nakon ledenih dana, koji se očekuju početkom decembra, dolazi do porasta temperatura i stabilizacije vremena, koja se očekuje sve do početka kalendarske zime. Maksimalna temperatura će se zbog priliva toplijeg vazduha sa zapada popeti na 10 stepeni Celzijusa i sneg će se u nižim predelima otopiti.

Meteorološki fenomen

Šta je temperaturna inverzija

U utorak je u Srbiji zabeležen meteorološki fenomen za koji meteorolozi kažu da može da potraje i nekoliko dana, a radi se o temperaturnoj inverziji.

- To je meteorološki fenomen usled kog dolazi do pada temperature u nizijama, a porasta na planinama. Dok je građanima ova pojava čudna, meteorolozi je smatraju redovnom u jesen i zimu. Kada je topao vazduh iznad nas, u jesen i zimu dolazi do pojave kakvu smo imali ovih dana.

Na planinama, pogotovo u jutarnjim satim,a bude viša temperatura nego u nižim predelima. To se dešava i kada je visok vazdušni pritisak i slab vetar. Ovakva pojava je uobičajena za ovo doba godine, kao i to da već u novembru može biti hladno i maglovito po ceo dan u nizijama, a u isto vreme sunčano i toplije na planinama - objašnjava meteorolog Ivan Ristić.

Ristić kaže da se još ne mogu predvideti efekti La ninje, čija pojava traje najmanje pet meseci, ali podseća da kada se efekat produži na dve i više godina, tada u poslednjoj godini u Evropi, a i kod nas bude ekstremno hladno s dosta snega, kao što je bio slučaj 2012, kada je La ninja bila aktivna od 2010. godine.

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

OVO JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR: Uskoro prestanak padavina, pa period sunčanih intervala NAJVLJUJE SE NOVO NEVREME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja