SVE POSKUPELO ZBOG RUSA I UKRAJINACA, A STRUČNJACI NAJAVLJUJU NOVI TALAS: Šta će biti sa cenama stanova u Srbiji?
Foto: Privatna arhiva

SVE POSKUPELO ZBOG RUSA I UKRAJINACA, A STRUČNJACI NAJAVLJUJU NOVI TALAS: Šta će biti sa cenama stanova u Srbiji?

Društvo -

Cene rentiranja stanova u Srbiji prethodnih nekoliko meseci dostigle su vrtoglave iznose jer su stanodavci u dolasku Ukrajinaca i Rusa videli šansu za veću zaradu. Lokalni podstanari, opravdano ljuti zbog novonastale situacije, ovo ponašanje vlasnika stanova nazivaju ratnim profiterstvom.

Neretko se dešavalo da su dugogodišnji stanari morali da se isele jer nisu bili u prilici da stan plaćaju po duploj ili čak trostruko višoj ceni.

Milan Ivanović, koji je godinama živeo kao podstanar u zgradi na uglu Ruzveltove i Cvijićeve ulice u centru Beograda, bio je prinuđen da se iseli jer je vlasnik stana podigao kiriju sa 280 na 400 evra, pravdajući se inflacijom. Milanu je napomenuo da je to „cena za njega“ jer je višegodišnji stanar i da bi inače taj stan mogao da izda po znatno većoj ceni Rusima. Ivanović je odlučio da napusti stan. Našao je drugi stan u centru grada koji, iako upola manje kvadrature, sada plaća 400 evra.

- Cela priča me je ljudski pogodila i ponos mi nije dozvolio da ostanem u tom stanu. Ispostavilo se da sam doneo dobru odluku jer me je vlasnik dan pre ugovorenog roka za iseljenje zamolio da stan napustim kako bi se uselila ruska porodica - kaže Ivanović za Euractiv.

Ovakvih slučajeva u našoj zemlji je mnogo i nisu pogođeni samo stanovnici Beograda već i drugih gradova.

Iako se prisustvo ukrajinskih i ruskih državljana smanjilo i mnogi od njih su napustili Srbiju i otišli dalje u neku od zemalja EU, cene stagniraju, ali se vlasnici nerado odlučuju da kiriju snize.

Euractiv
foto: ADRIA MEDIA GROUP
Euractiv
foto: ADRIA MEDIA GROUP

Prema rečima Filipa Vrbaškog iz agencije za nekretnine „Gigant“, cene stanova su skočile oko 100 procenata.

- Najbolji primer je jednosobni namešteni stan u Bloku 45 od 64 kvadratna metra, koji je prošle godine u isto vreme izdat za 350 evra, a ove godine dogovorena renta iznosi 700 - kaže on i dodaje da je uvek veće interesovanje za stanove u centru, što ne isključuje veliku potražnju i za periferijom.

Vrbaški ističe da su se domaći podstanari suočili s povećanjem kirije, pa su bili prinuđeni da daju otkaze i da pronalaze nove stanove na lokacijama koje su udaljenije od centra. Ruskim i ukrajinskim državljanima je neophodno da se obavežu ugovorom kako bi mogli papirološki da regulišu svoj boravak u zemlji. Prema podacima ove agencije, najčešće su to ugovori na godinu dana, pojašnjava Vrbaški.

Nikola Savić, posrednik u zakupu nepokretnosti u agenciji „Siti ekspert“, takođe kaže da su Rusi i Ukrajinci zainteresovaniji za centar grada u odnosu na periferiju.

- U ovom trenutku potražnja jeste usporena, ali pre svega zbog zimskog perioda i praznika koji su za nama. To utiče na opadanje cena stanova, ali smo daleko od toga da se cene vrate na nivo od prošle godine u ovom periodu - istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track