KOLIKO JE OPASNO OBJAVLJIVATI FOTOGRAFIJE DECE NA INTERNETU? Stručnjak za bezbednost: Da li znate posledice OVOG FENOMENA?
Foto: Shutterstock

kurir televizija:

KOLIKO JE OPASNO OBJAVLJIVATI FOTOGRAFIJE DECE NA INTERNETU? Stručnjak za bezbednost: Da li znate posledice OVOG FENOMENA?

Društvo -

U vreme kada svaki deo života možemo da podelimo na društvenim mrežama, postavlja se pitanje koliko je opasno objavljivati slike dece.

Često roditelji bez razmišljanja o posledicama, objavljuju fotografije dece, čak i one sa plaže i bazena, a stručnjaci upozoravaju da one lako mogu završiti u rukama podefila i to za samo pet centi.

Katarina Jonev
foto: Kurir tv

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu i Maja Raković, generalni sekretar IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima razgovarale su o ovim opasnostima u jutarnjem programu Kurir televizije.

Kao stručnjak za bezbednost dece na internetu, Jonev ističe da roditelji imaju puno pravo da postavljaju slike svoje dece, ali da imaju i obavezu da znaju da ono što jednom postave ima svoj digitalni trag zauvek i nikad neće moći da isprate gde je postavljeni podatak završio niti na koji je način upotrebljen.

03:10

Koliko je opasno objavljivati fotografije dece na internetu?

- Roditelj ima pravo da izloži dete virtualnoj javnosti. Mora, ipak da postoji odgovornost i najbolji interes za svako dete. Poslednjih godina postoji jedan fenomen "sharing thing", a to je potreba da se svaki trenutak odrastanje deteta objavljuje na internetu, ne shvatajući da ostavljaju detetu time digitalni trag - rekla je Jonev i upozorila:

- MI kada jednom postavimo fotografiju apsolutno gubimo kontrolu nad njom i tamo ostaje za "vjeki veka". Ne znamo da li je "fotošopirana", da li je "skrinšotovana" da li je prodata na crno tržište i to moramo imati na umu. Bezbednost i privatnost su detetu na prvom mestu - rekla je Jonev.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

05:03

AKO SE UPECATE NA INTERNET PREVARU IDITE NA OVE ADRESE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track