"OČEKUJTE OPŠTI HAOS NAREDNIH GODINA!" Đukanović upozorio: Koristiće VAŠ LIK U PRAVLJENJU REALISTIČNIH VIDEA u zlonamerne svrhe
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"OČEKUJTE OPŠTI HAOS NAREDNIH GODINA!" Đukanović upozorio: Koristiće VAŠ LIK U PRAVLJENJU REALISTIČNIH VIDEA u zlonamerne svrhe

Društvo -

U eri mnogobrojnih filtera i aplikacija za uređivanje fotografija, teško je razaznati šta je stvarno, a šta ne, posebno na društvenim mrežama. Novi biznis model pojedinci su pronašli u veštačkoj inteligenciji, stvarajući svet oskudno obučenih influenserki koje varaju muškarce za novac.

Jedan takav primer je Andrea, smeđokosa lepotica s preko 30.000 pratilaca na Tviteru, koji komentarišu njene fotografije. Na njenom nalogu nalazi se i broj njenog PayPal računa, a u biografiji nudi privatne slike za pretplatnike na Patreonu. Međutim, postoji jedan problem - Andrea ne postoji, i za njen identitet zaslužna je veštačka inteligencija.

1 / 4 Foto: Kurir televizija

U emisiji Puls Srbije gostovao je ekonomista i pisac Vladimir Đukanović, koji je upozorio na izazove koje donosi veštačka inteligencija.

On je naglasio da trenutno nije moguće pouzdano verovati bilo čemu na internetu dok se regulativa ne sredi na globalnom nivou, a jasni zakoni ne uvedu kako bi se regulisala ova oblast.

- Za sada nikome ne treba verovati dok se regulativa ne sredi na globalnom nivou i dok ne budemo imali jasne zakone koji će regulisati tu oblast. Zato očekujte haos u narednih nekoliko godina. To je tzv. dip fejk - uzimanje slika i videa ljudi koji postoje ili ne postoje i onda ih prikazivati u nekim realističnim normalnim situacijama koje nekada mogu da budu nezlonamerne i to je okej. Ali tek kreće haos sa zlonamernim upotrebama dip fejka. To znači da neko uzme vaš lik i da napravi neki video koji niko neće moći da razluči da li je video pravi ili ne. Postoje visoko tehnološki načini da se to razluči, ali je pitanje da li će to biti dostupno nama. Tako da možemo očekivati na političkom i društvenom nivou haos - rekao je Đukanović.

02:07

OČEKUJTE OPŠTI HAOS NAREDNIH GODINA! Đukanović upozorio: Koristiće vaš lik u pravljenju realističnih videa u zlonamerne svrhe

- Za sada i dalje možete videti neku minimalnu razliku i prepoznati jer izgledaju plastično. Ali za 2 do 3 godine će to izgledati jako prirodno - dodao je Đukanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:34

KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track