PRETE LI NAM POPLAVE KAO U HRVATSKOJ I SLOVENIJI? Scene podsećaju na Srbiju 2014., hidrolog RHMZ o tome da li ima RAZLOGA ZA STRAH
Foto: AP

potreban oprez

PRETE LI NAM POPLAVE KAO U HRVATSKOJ I SLOVENIJI? Scene podsećaju na Srbiju 2014., hidrolog RHMZ o tome da li ima RAZLOGA ZA STRAH

Društvo -

Snažna oluja koja je donela velike količine padavina i izazvala stravične poplave u Sloveniji i Hrvatskoj u subotu je napravila haos i u Srbiji. Već od 13 časova obilne padavine praćenje gradom i rušilačkom snagom vetra obuhvatile su gotovo celu zemlju koja, a RHMZ je osim meteoalarma izdao upozorenja na izlivanja više reka.

"Najgore je prošlo, ali..."

Dejan Vladiković hidrolog RHMZ istakao je da su snažne padavine tokom subote u pojedinim delovima Srbije dovele do bujičnih poplava. Međutim, on ističe da se u narednom periodu poplave snažnog intenziteta ne očekuju, ali da je potrebno biti u pripravnosti.

- Najgore je prošlo, ono najgore što se desilo bilo je tokom subote. Tada su bujične poplave pogodila područja Jagodine, Paraćina, Čačka i okolinu Svilajnca. To su bili ti bujično vodotoci usled obilnih padavina - kaže Dejan Vladiković.

1 / 13 Foto: AP

Prema njegovim rečima, u Srbiji će i dalje biti sporadičnih vodotokova koji neće predstavljati neposrednu opasnost. On je naveo da će mogućnosti za stvaranje sporadičnih bujičnih tokova biti tokom nedelje i ponedeljka.

- Svakako, ti bujični tokovi u nedelju ili narednih dana neće biti snažni kao što je to bilo u subotu, a RHMZ će uskoro povući upozorenje na porast rečnih tokova i bujica - navodi on.

Naglašava da je ipak potreban oprez jer se zbog priliva vode iz Rumunije očekuje porast na banatskim vodotocima, dok uslova za bujice neće biti.

- Što se tiče Save i Dunava, tokovi obe reke su u porastu, ali daleko ispod granica od redovne odbrane od poplava. Nama Savom svakako stiže ta voda koja je napravila stravične poplave u Hrvatskoj i Sloveniji, ali kod nas to neće prouzrokovati ništa. Ista situacija važi i za Dunav, i te poplave koje su pogodile Austriju, Slovačku i Mađarski kod nas se neće desiti - napominje Vladiković.

Mogu se očekivati sporadični bujični tokovi na jugozapadu i jugoistoku zbog najavljenih padavina, ali to neće biti velikog intenziteta.

- Svakako onakve poplave kakve smo imali u maju i junu, sada nam se neće ponoviti - zaključuje on.

Podsetimo, tokom poplava koje su pogodile Srbiju u junu uništen je jedan most u Adranima, dok je drugi napukao, a pričinjena je ogromna materijalna šteta koja, prema nekim procenama, iznosi više od 300 miliona dinara.

Sve o posledicama jučerašnjeg nevremena u Srbiji i regionu pročitajte na sledećem linku.

Rastu vodostaji na više od 10 reka

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na Brzavi i Neri danas i sutra vodostaji biti u porastu, sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

Osim toga, na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice, Resave, Belice i Crnice danas i sutra moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka, kao i urbane poplave.

Aleksinac, poplava
foto: Printscreen/Instagram 192_rs

Nadležne službe u pripravnosti

Prateći prognozu RHMZ-a na vremenske nepogode i obilne padavine od 20 do 40 mm, lokalno i do 70 mm kiše JVP "Srbijavode" u pripravnosti je i aktivno sprovodi operativnu pripremu odbrane od poplava.

Prema najavama RHMZ-a ugroženi su slivovi Mlave, Peka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice i Resave tokom 06. i 07. avgusta moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

- Službe JVP "Srbijavode" i nadležna vodoprivredna preduzeća prate razvoj situacije na područjima gde su evidentirana kritična mesta i područjima gde su u toku sanacioni radovi i u kontaktu su sa štabovima lokalnih samouprava. Po potrebi biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja i ugrožavanja zaštitnih vodnih objekata. Prioritet je pravovremeno preduzimanje preventivnih mera - navodi se u saopštenju JVP "Srbijavode".

Beograd nije ostao pošteđen

Olujno nevreme pogodilo je juče Beograd oko 14 časova kada se velika količine kiše i grada sručila za kratko vreme na prestonicu, a RHMZ je osim za Beograd upalio meteoalarme za celu zemlju.

Zbog nevremena pojedini delovi Zemuna i Banovog Brda ostali su bez struje. U nekim krajevima grada oborena su stabla, dok je na Adi Ciganliji padao krupan grad.

Više ulica na Novom Beogradu je bilo potopljeno velikom količinom vode koja je pala u kratkom vremenu, zbog čega su se neki automobili zaglavili.

Povodom situacija u gradu oglasio se Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

- U gradu na više lokacija ima oštećenih fasada i vozila na ulicama grada. Gradonačelnik Beograda uputio je danas apel sugrađanima da se pripreme za nevreme, te je ovo upozorenje i dalje na snazi i mole se sugrađani obrate pažnju na stvari koje im se nalaze na terasama, ravnim krovovima, te da ih obezbede i sklone - navodi se u saopštenju.

Nevreme divljalo u regionu

Nevreme koje je zahvatilo Sloveniju u četvrtak uveče, u petak je stiglo u Hrvatsku, a juče oko 13 časova i u Srbiju. Jak vetar nosio je i rušio sve pred sobom u Beogradu. Popadalo je drveće, leteo je lim, oštećeni su automobili. Nema dela grada gde kiša i grad nisu izazvali haos.

Nevreme je trajalo manje od 20 minuta, a za sobom je ostavilo veliku štetu širom grada. Ulice su potopljene, drveće je popadalo, a negde su pale i krovne konstrukcije.

Oluja je izazvala niz problema na teritoriji grada, ali ono što je najkritičnije je da su pogođeni objekti infrastrukture, pre svega veliki broj trafostanica distribucije, kao i trafostanica 35 kilovata, posebno teritorije Čukarice, Bežanijske kose i Novog Beograda. U gradu na više lokacija ima oštećenih fasada i vozila na ulicama grada.

Vrućina, žega, leto, toplo vreme, sunčano
foto: Ana Paunković

Posle kiše... još jedan toplotni talas

Prema izgledima vremena za prvu polovinu avgusta, na sajtu RHMZ, navodi se da 1, 4, 9, 10. i 11. avgusta postoji mogućnost da pada kiša uz grmljavinu, dok je za 4. i 9. avgust najavljen i vetar.

- Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do +2 stepena. Srednja avgustovska temperatura vazduha biće od 22 do 24 stepena u nižim predelima, u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 19 do 25 stepeni. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha većom od 30 stepeni, u nižim predelima, biće od 10 do 15, u Beogradu 10, a na planinama do pet tropskih dana. Tokom avgusta se prognozira količina padavina prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem jugu očekuje suficit padavina – piše u biltenu RHMZ za avgust.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track