Poslanici o izboru viceguvernera NBS
Foto: Rts

Skupština Srbije

Poslanici o izboru viceguvernera NBS

Društvo -
Guvernerka Jorgovanka Tabaković za viceguvernere je predložila Anu Gavrilović, Dianu Dragutinović i Veselin Pješčić

BEOGRAD - Skupština Srbije nastaviće danas vanrednu sednicu raspravom o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije.

Poslanici republičkog parlamenta juče su završili raspravu o predlogu rebalansa budžeta, a prethodno su "pretresli" i paket zakona za fiskalnu konsolidaciju.

Poslanici su takođe razmatrali predloge o potvrđivanju sporazuma sa Alžirom u oblasti odbrane i sa Moldavijom o readmisiji, Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i UN o doprinosu sistemu stendbaj aranžmana UN, kao i izmene statuta MMF o reformi odbora izvršnih direktora.

Poslanici bi trebalo da u načelu razmatraju izbor viceguvernera NBS, a guvernerka Jorgovanka Tabaković za viceguvernere je predložila Anu Gavrilović, koja se već nalazi na toj funkciji od 2004. godine i Dianu Dragutinović, bivšu ministarsku finansija, koja je 2011. godine izabrana za viceguvernera NBS za oblast finasijske stabilnosti i unapređenja finansijskog sistema.

Za viceguvernera je predložen i Veselin Pješčić, koji je do juna bio na mestu generalnog direktora Sektora za poslove monetarnog sistema i politike, dok je sada ne mestu savetnika guvernera.Inače, sednica o izboru viceguvernera bila je zakazana za 5. septembar, ali istog dana je i otkazana pošto su poslanici većine, koji su je tražili, povukli zahtev.Iako su mediji spekulisali da je glavni razlog za odlaganje te sednice nesporazum naprednjaka i socijalista oko nekih kadrovskih rešenja, vladajuća koalicija je to negirala.Izmenama Zakona o NBS, koje su usvojene 4. avgusta na početku mandata nove vlade, utvrđeno je da viceguvernere bira Skupština Srbije na predlog guvernera, i to u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona.

Takođe, tim izmenama predviđeno je da rukovodstvo NBS - guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaju tu dužnost do izbora novih funkcionera, ali ubrzo nakon donošenja izmena prvo je tadašnji guverner Dejan Šoškić podneo ostavku ocenjujući da te izmene ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije, nakon čega je na njegovo mesto izabrana Jorgovanka Tabaković.

Posle toga ostavku na mesto viceguvernera podneo je Bojan Marković, takođe nezadovoljan izmenama zakona.Pored Ane Gligorijević i Diane Dragutinović, koje su i do sada obavljale funkciju viceguvernerki, na tom mestu još uvek je i Mira Erić-Jović.Nezadovoljni izmenama zakona, predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić su takođe podneli ostavke na svoje funkcije, 7. avgusta.

Poslanicima ostaje da razmotre izbor Saveta DRI, a skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava za predsednika Saveta DRI predlaže Radoslava Sretenovića, za potpredsednika Saveta Bojanu Mitrović, a za članove Nataliju Ćatović, Gordanu Tišmu i Miroslava Mitrovića.

Na dnevnom redu je predlog šefa poslaničke grupe URS Vladimira Ilića da se u delegacije PS SE umesto bivših poslanika URS Veroljub Stevanovića i Vladana Vesića imenuju Saša Milenić i Vladimir Ilić, a u delegaciji Interparlamentarne unije umesto Boška Ničića imenuje Predrag Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track