SNEG OKOVAO SRBIJU! Vanredno i u Novoj Varoši, vojska pomaže građanima, evo gde se očekuju smetovi do kraja dana
Foto: MUP Srbije

VREMENSKA PROGNOZA

SNEG OKOVAO SRBIJU! Vanredno i u Novoj Varoši, vojska pomaže građanima, evo gde se očekuju smetovi do kraja dana

Društvo -

BEOGRAD - Danas je u većem delu Srbije padao sneg, a u mestima poput Sjenice, Vranja, Ivanjice i Nove Varoši napravio je velike probleme. Zato je Vojska Srbije pritekla u pomoć građanima.

17.50 - Vanredno stanje i u Novoj Varoši

Usled obilnih snežnih padavina i formiranja veoma visokog belog pokrivača na teritoriji opštine Nova Varoš, danas je proglašena vanredna situacija. Sneg koji već dva dana bez prekida pada u novovaroškom kraju, najviše problema napravio je na elektromreži, pa su pojedina planinska sela već 48 sati bez struje.

17.10 - Vojska Srbija pomaže građanima

Na osnovu naređenja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i smernica dobijenih od strane potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića, deo snaga i sredstava Vojske Srbije je stavljen u stanje pripravnosti za podršku civilnim vlastima u opštinama pogođenim obilnim snežnim padavinama. U skladu sa tim, pripadnici Vojske Srbije angažovani su u radu svih štabova za vanredne situacije koji koordiniraju aktivnosti na pružanju pomoći građanima u ugroženim opštinama, pre svega na području Babušnice, Ivanjice, Nove Varoši, Svrljiga, Sjenice, Vranja i Vranjske Banje.

16.38 - Meteorolog otkrio gde se do kraja dana očekuju snežni nanosi

U Srbiji će i danas tokom dana biti veoma hladno. Povremeno se očekuje sneg, a biće uslova i za pljuskove snega, naročito posle podne i krajem dana. Jedino će u Vojvodini biti uglavnom suvo. Današnje padavine neće bitnije uticati na povećanje snega, uglavnom 1 do 5 cm u nižim i do 10 u brdsko-planinskim predelima. Duvaće veoma jak severozapadni vetar, u brdsko-planinskim predelima se očekuju snežna vejavica i mećava.Maksimalna temperatura biće od 0°C na jugu do 4°C na severu i istoku Srbije, u Beogradu do 3°C. U noći ka nedelji padavine će u većem delu Srbije prestati i razvedriće se, samo će slabog snega i dalje biti na istoku i jugoistoku.

14.50 - U Vranju dežurstvo 24 sata

U Vranju je zbog problema sa snegom u nedelju zasedao Gradski štab za vanredne situacije. Donet je zaključak da se u Gradskoj upravi uvede dežurstvo 24 časa, tako da će građani koji su ugroženi moći da se jave na broj telefona 065 8415604, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja.

14.45 - EPS: Normalizacija napajanja strujom u najkraćem roku. Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije angažovane su tokom celog vikenda na uspostavljanju stabilnog napajanja električnom energijom u brdsko-planinskim delovima Srbije, koje je pogodila mećava. U subotu je težak i mokar sneg padao u zapadnoj Srbiji, da bi tokom noći prešao na jugoistok zemlje i uz jake udare vetra obarao stubove i kidao provodnike na distributivnoj mreži.Najveći problemi su na području Ivanjice i Svrljiga.

- Monteri iz Užica, Kraljeva, Ivanjice, Niša, sve vreme su na terenu i rade u teškim uslovima. Angažovane su dodatne ekipe i mehanizacija da bi se za sve građane pogođene snežnom olujom u najkraćem roku normalizovalo snabdevanje električnom energijom – kažu u Elektrodistribuciji Srbije. Molimo građane za razumevanje jer snežne padavine, vetar i nepristupačan teren otežavaju pronalaženje kvarova i popravke.

13.05 - Pao je i prvi sneg u Beogradu.

13.00 - Zbog snežnih padavina tokom noći i danas pojedina mesta u opštini Leposavić bila bez struje. Zbog kvarova na električnoj mreži u opštini Leposaviću, pojedini delovi rade samo na jednoj fazi.

Zbog obilnih snežnih padavina tokom noći i danas pojedini delovi mesta u opštini Leposavić bili su bez električne energije. Elektro mreža je uspostavljena, ali u nekim delovima još uvek rade na uklanjanju problema. U Mesnoj zajednici Lešak, Sočanica i selu Jošanica struja je stigla nešto pre 12 sati, ali još uvek se radi na kvarovima, jer jedan deo funkcioniše samo na jednoj fazi električne energije, navode iz poslovnice Elektrodistribucije Leposavić.

12.30 - Autobus se noćas zaglavio u snegu na putu Vranje-Kriva Feja. Evakuisane su 24 osobe, a zbog snega koji je napadao evakuacija koja je počela u ponoć završena je tek jutros.

1 / 5 Foto: MUP Instagram printscreen

Vatrogasno-spasilačke ekipe Sektora za vanredne situacije iz Vranja su ih evakuisale motornim sankama i vozilom prvo do mesta Klisurica, a onda su kombijem prevezene do mesta Korbevac, rečeno je Kuriru u MUP-u.

Sneg blokirao planinska sela

Na društvenim mrežama meštani Poljanice i okolnih sela objavljuju informacije. Alarmantno je bilo sinoć kada je u 21 čas zbog snežnih padavina blokiran put za Poljanicu , a čistač ostao zarobljen u selu. Evo šta su objavili meštani Mučinsko, Mijovce, čistač van upotrebe.

"Put za Poljanicu blokiran sinoć od 21čas. Čistač ostao zarobljen u selu Mijovce čeka se buldožer iz Vranja da probije put, jer kamion jutros u 4 časa krenuo do Pržara i vratio se nije mogao dalje. Kako javljaju članovi naše grupe od Drenovca ka Vranju ne mogu dalje a i autobus je bio ostao u mestu Markovo Kale, ne znam dokle je stigao. Ne polazite na put bez preke potrebe". Poslednja informacija čistač je večeras u 22 i 55 stigao u Poljanicu, objavili su kasno sinoć meštani.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

09.16 - Delovi opštine Leposavić od sinoć bez struje. Zbog snega koji je cele noći padao i used jakog vetra sinoć je došlo do prekida u snabdevanju strujom u nekim delovima opštine Leposavić, tačnije u Sočanici i u selu Jošanica.

Kako je za Kosovo onlajn potvrdio šef radne jedinice Elektrodistribucije u Leposaviću Milan Premović, ekipe su već na terenu. „Dve ekipe su na terenu, jedna u Leposaviću jedna u Sočanici, traže kvar i očekujem da se on sanira za nekih dva sata“, kaže Premović. Koordinator dispečerske službe Sever Zoran Obradović kaže da ima kvarova i kada je u pitanju Severna Mitrovica.

Iz smetova kod Ivanjice evakuisano četvoro

Zavejan automobil i dve osobe kod Ivanjice, ukupno iz nanosa evakuisano četvoro ljudi: Akcija spasavanja trajala dva sata, spasioci se jedva probili kroz ogromne snežne smetove.

Tokom večernjih sati u mesto Dobri Do kod Ivanjice odigrala se prava drama kada je sneg koji satima pada na teritoriji ove opštine zavejao putnički automobil u kom su se nalazile dve osobe.

Na lice mesta odmah su upučene spasilačke jedinice. - Uprkos svim naporima oni nisu uspeli da probiju visoke snežene namete, pa je morao da bue poslat i traktor sa raonikom koji je u jednom momentu povukao zavejani automobil, kako bi vatrogasci mogli da izvuku putnike, potvrđeno je u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Ivanjici za RINU.

Ova akcija spašavanja trajala je oko dva sata, stoga nadležni još jednom apeluju na sve vozače da ne kreću na put bez preke potrebe u visinske delove u opštini Ivanjica.

Osim ove obavljene su još dve akcije spašavanja na teritoriji ivanjičke opštine, prva u selu Jasenovo u kom je sneg zavejao meštanina koji se nalazio u svom automobilu i njega su spasili putari, dok je druga akcija spasavanja jednog lica obavlejna u selu Kovilje.

AMSS: Saobraćaj na putevima usporavaju kiša i susnežica, a na planinama sneg

Na putevima u nižim krajevima Srbije saobraćaj se odvija uz kišu i susnežicu, dok na putevima u planinskim predelima ima snega, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMSS).U jugozapadnim, jugoistočnim i istočnim krajevima, a posebno na putevima u planinskim predelima, zbog snežnih padavina i snega na putu saobraćaj se odvija usporeno.

Upotreba zimskih guma i zimske opreme je obavezna. Više padavina se očekuje na istoku i jugoistoku Srbije, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača.

Zimski uslovi vožnje, sa mestimično ugaženim snegom na kolovozu, su u planinskim predelima Sjenice, Ivanjice, Valjeva,Nove Varoši, Vranja, Kruševca i Novog Pazara. ; Prohodnost puteva je dobra, ali ugaženog snega na kolovozu, visine do pet centimetara ima i na putevima ka zimski centrima - Kopaoniku, Goču, Tari, Divčibarama i Staroj Planini. Na naplatnim rampama nema zadržavanja. Na putničkim terminalima graničnih prelaza nema zadržavanja. Kamioni na prelazu Batrovci čekaju oko pet sati.

U Beogradu će danas biti umereno do potpuno oblačno, vetrovito i hladno, povremeno sa slabim, ponegde i jačim snegom. Vetar umeren i jak severozapadni. Jutarnja temperatura oko nule, najviša dnevna četiri stepena.

Snežni pokrivač na brdima i planinama sve veći, stigla struja na Goču, u Rudnu i studeničkom kraju

Prvi sneg u Srbiji i prve nevolje. Meštani Goča struju su dobili posle 24 sata, a u mestu Rudno posle 12 sati. Struja je stigla i u studenički kraj i na obroncima Golije. U pojedinim krajevima, iako su putari na terenu, sneg na kolovozu otežava odvijanje saobraćaja.

Snežni pokrivač na brdima i planinama je sve veći. U Sjenici je proglašena vanredna situacija, pojedina mesta ostala su bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

Ekipe elektroprivrede su na terenu. Na putu od Užica do Nove varoši zabranjen je teretni saobraćaj. U okolini Nove Varoši, putari su sve vreme na terenu sa grtalicama.

Jedna ekipa JP "Putevi Kraljevo" je u punoj pripravnosti na putu Studenica - Rudno dok je Preduzeće "Novi Pazar put", uvelo prvi stepen zimske službe na punktu u Čibukovcu gde je uvek u pripravnosti vozilo sa raonikom i posipačem.

Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini doveo je do problema u napajanju, zbog čega je bez struje i dalje stotinak korisnika.

Na putevima u Kraljevu i okolini treba voziti oprezno.

U popodnevnim satima se očekuje da će padavine prestati ali će se i pojačati intezitet saobraćaja pogotovo na pravcima ka Beogradu obzirom da je kraj vikenda i da se ljudi vraćaju kućama.

Kurir.rs/Beta/RTS/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja