Najnovije vesti

ZBOG OVE ŽENE JE STIV VOZNIJAK ZAVOLEO SRBIJU: Milana je legenda u Americi, geniju iz "Epla" je USADILA LJUBAV prema našoj zemlji
Foto: Youtube/Team Coco/WeTubers

ZBOG OVE ŽENE JE STIV VOZNIJAK ZAVOLEO SRBIJU: Milana je legenda u Americi, geniju iz "Epla" je USADILA LJUBAV prema našoj zemlji

Društvo -

Godinama pre nego što je došao u posetu Beogradu, suosnivač Epla Stiv Voznijak imao je jaku vezu sa Srbijom zahvaljujući poznanstvu i saradnji sa jednom od najčuvenijih Srpkinja u Americi, legendarnom nastavnicom Milanom Mim Bižić, koja živi u Pitsburgu.

Voznijakova poseta Beogradu posebno je obradovala Milanu Mim Bižić, nastavnicu iz Pensilvanije, koja sarađuje sa Voznijakom skoro četiri decenije. On je istakao da ga je upravo Mim Bižić, poznata kao neko ko godinama promoviše Srbiju i srpski narod, prva zainteresovala za Srbiju.

Stiv Voznijak se u više navrata hvalio kako Mim koristi Epl II kompjuter u svakodnevnoj nastavi kao nastavnica petog razreda osnovne škole, zbog čega je dobila i posebne nagrade.

Mim Bižić kaže za RTS da je u redovnom kontaktu sa Voznijakom od 1985. godine, kad je on dodelio nagradu njenim đacima u Vašingtonu. Kao nagradu predao im je Epl kompjuter.

Na slici iz novina u Pitsburgu vide se članovi porodice Bižić, Gas, Mim, Nik i Stiv Voznijak, pronalazač Epl kompjutera, u vreme dok je ona bila nastavnica u školi Edžvort.

Tu je i druga fotografija iz lista Pitsburg post gazet (Pittsburgh Post-Gazette), na kojoj piše da Mim Bižić predstavlja svog starog prijatelja i suosnivača Epla Stiva Voznijaka đacima i da su oni tada pokazali Voznijaku kako redovno školi koriste Epl kompjutere.

Interesantno je da je to bilo tri decenije pre nego što su američke škole počele masovno da ih koriste.

Mim Bižić je pokazala originalnu čestitku koju joj je poslao Stiv Voznijak gde je u tekstu napisao, pored ostalog, "Vi ste za mene bili veoma važna inspiracija, većinom u obrazovanju ali isto tako i ljubaznosti i prijateljstvu".

Dodao je, "ova inspiracija je meni pomogla da idem ka cilju – predavanja i pomoći mladima".

Kaže, vrlo je ponosna što je Voznijak dobio srpski pasoš. On će, kaže ona, pomoći zemlji i već sada radi na izložbi Ekspo 2027. godine.

Inače, Mim Bižić prati i Operaciju Halijard pa je prilikom posete Srbiji upoznala i predsednika Aleksandra Vučića.

Mim Bižić je svoju ljubav prema Srbiji i ponos zbog srpskog porekla prenela i na Stiva Voznijaka.

Nema sumnje da će njih dvoje biti u kontaktu i u narednom periodu.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

00:50

Vučić - Nadam se da će Vlada Srbije prihvatiti moj predlog da se bračnom paru Voznijak, Stivu i Dženet, dodeli državljanstvo Srbije koje ću im ja lično uručiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track