MARICU U MANASTIR DONEO AMFILOHIJE Umotali je u ćebe i sahranili, sanduk nisu imali KO JE SRPSKA MUČENICA ZA KOJU SAD ZNA CEO SVET
Foto: Marina Lopičić, Kurir, Shutterstock

STRAŠNA SUDBINA SRPSKE MUČENICE, POČIVA U DVORIŠTU Pećke patrijaršije

MARICU U MANASTIR DONEO AMFILOHIJE Umotali je u ćebe i sahranili, sanduk nisu imali KO JE SRPSKA MUČENICA ZA KOJU SAD ZNA CEO SVET

Društvo -

Maricu je u manastir doneo blaženopočivši mitropolit Amfilohije. On je toliko bio izbezumljen da ništa nismo smeli da ga pitamo. Bila je sa majkom, nepokretna u kolicima. Obeščastili su je i ubili pred majkom. Sanduk nismo imali pa smo je umotali u ćebe i sahranili u dvorištu Pećke patrijaršije..., tako je za istoriju, da se nikad ne zaboravi i nikad ne oprosti, ispričala igumanija Pećke patrijaršije Mati Haritina (Pantić).

Ona je to ispričala za Novosti pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć u Savetu bezbednosti UN pokazao sliku srpske mučenice - Marice Mirić sa Kosova koja je zverski ubijena 1999. godine.

Mati Haritina
Mati Haritinafoto: Youtube Printscreen

Naime, tokom jučerašnje sednice SB UN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je sliku silovane i mučki ubijene Marice Mirić, kao odgovor na gnusne optužbe od strane Vjose Osmani.

- Žrtve srpske nacionalnosti, koje su stradale od albanskog zverstva, su brojne, dodao je Vučić.

- Ta žena je bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka, molim vas sledeći put nas barem obavestite, jednog kao osnivača UN, da će neki građani dovesti neke ljude kako bi krivicu svalili na drugu stranu... - rekao je tad Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

Imali su samo nju... Ko je bila Marica Mirić?

Nakon povlačenja srpske vojske s Kosmeta, albanski esktremisti su te 1999. godine napravili strahovita razaranja i uništenja srpskih naselja i stanovništva. Na udaru se između ostalih našla i porodica Mirić koja je bila domaćinska i ugledna.

Imali su jednu ćerku, sa teškom životnom pričom shodno tome da je Marica Mirić, bila je paralizovana. Bila je odličan student ekonomije iz sela Belo Polje kraj Peći.

mitropolit Amfilohije
mitropolit Amfilohijefoto: Marina Lopičić

Majka je brinula o njoj. 1999. godine nakon povlačenja naše vojske i policije iz ovih predela, ona nije htela da ode odatle. Pakao je nastao onog dana kada je su u njihovu kuću upali pripadnici OVK.

Bolesnu Maricu su Albanci pred majkom obeščastili. Onda su je zaklali.

Majka je uspela nekako da se oslobodi, dođe do Pećke patrijaršije i obavesti sve o strahoti kojoj je nažalost svedočila.

Pošto u tadašnjim ratnim okolnostima nije bilo moguće obaviti sahranu u Belom Polju gde je besneo rat, vladika Amfilohije je Maricu sahranio na groblju u dvorištu Pećke patrijaršije.

Kurir.rs/Novosti

Bonus video:

01:38

Predsednik Vučić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track