OVO JE GRKINJA SA KRFA KOJA DEO SVOG IMANJA POKLANJA SRPSKOM NARODU! Tako su joj deda i otac ostavili u amanet, a OVO JE RAZLOG
Foto: RTS Printscreen

Selo Lijapades okićeno je uz grčke i srpskim zastavama

OVO JE GRKINJA SA KRFA KOJA DEO SVOG IMANJA POKLANJA SRPSKOM NARODU! Tako su joj deda i otac ostavili u amanet, a OVO JE RAZLOG

Društvo -

Grci se sećaju kako su tokom bombardovanja 1999. godine blokirali sopstveni aerodrom, kako avioni NATO ne bi mogli da ga koriste

Ostrvo Vido i srpska groblja širom Krfa počivališta su za oko 10.000 srpskih vojnika. Ostrvo je, ipak, spojilo dva naroda tokom Velikog rata. I danas, kada se mnoga prijateljstva preispituju, ovo – ne bledi.

Selo Lijapades okićeno je uz grčke – i srpskim zastavama. Dani su kada se slavi bliskost dva naroda, a Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva i udruženje "Sveti Srb i ja", na ovo ostrvo su doveli oko 200 prijatelja iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, i svima je bilo jasno da to nije turistička, ili kulturna manifestacija, već mnogo više od toga.

Krf
foto: RTS Printscreen

Janis Teperklis, predsednik Regije jonskih ostrva seća se da su tokom bombardovanja Srbije 1999. godine blokirali sopstveni aerodrom, kako avioni NATO-a ne bi mogli da ga koriste.

“Uvek je bilo izazova, ali je prijateljstvo sa Srbima neprikosnoveno", ističe Teparklis za RTS.

A počelo je 1916. godine kada je na Krf, sa 90.000 stanovnika, stigla srpska armija sa više od 130.000 vojnika. I osvojili su samo – srca Krfljana.

Krf
foto: RTS Printscreen

U izgnanstvu je život nastavljen, zasedala Narodna skupština, otvorena srpska štamparija, a Grci su, bez dvoumljenja i hramovni prostor svojih crkava ustupili izbeglim Srbima.

Postojala su tada na Krfu i sportska i kulturna društva, a u gradu su se mogli videti i natpisi: Uprava topčiderskog kaznenog zavoda, Okružni sud kragujevački, pa i Načelnik sreza kragujevačkog.

Krf
foto: RTS Printscreen

Dona želi da ispuni želju svog oca, koji je to obećao svom ocu!

Dostojanstvo i poštenje srpskih vojnika tokom tih nekoliko meseci oporavka na Krfu, ostalo je kao predanje i zalog prijateljstva budućih naraštaja.

Dora Kefaloniti iz Analipsisa na Krfu želi da ispuni želju svog oca, koji je to obećao svom ocu – da se njihovo imanje, na kome je, kako se veruje, sa instrumentima sahranjen čitav vojni orkestar Moravske divizije, pokloni srpskom narodu.

Dora Kefaloniti
foto: RTS Printscreen

"Tako će i biti", poručuje ona.

U danima proslave prijateljstva dva naroda volonteri su i uređivali mesto gde će uskoro početi izgradnja srpskog obrazovnog kampa.

Krf
foto: RTS Printscreen

Širom ostrva je odata pošta stradalnicima, i kraj Plave grobnice, na ostrvu Vido, svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva, gospodin Nektarije, uz sasluženje igumana manastira Hilandar, arhimandrita Metodija i sveštenika iz Srbije i Crne Gore.

1 / 5 Foto: RTS Printscreen

Da se herojstvo i zavet pamte, a dobro, dobrim vrati.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:46

Grci i Srbi prave festu u Berlinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja