Dačić: Nameravam da budem premijer i posle 2015.

Svečanost povodom Dana UN

Dačić: Nameravam da budem premijer i posle 2015.

Društvo -
Predsednik Vlade nadovezao se na inicijativu UN pod nazivom "Posle 2015" i našalio se tim povodom. Dačić dodao da želi da Srbija bude zemlja koja će pomagati drugima...

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je večeras na prijemu povodom obeležavanja Dana Ujedinjenih nacija da želi da Srbija bude zemlja koja će pomagati drugima, a da njoj više neće biti potrebna pomoć drugih. Dačić je na svečanosti u arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu izjavio da se Jugoslavija kao jedan od osnivača UN solidarisala sa mnogim zemljama koje je zadesila nesreća.

"Nismo ni sanjali da će nas zadesiti takva ratna tragedija i nesreća", rekao je on. "Želim da Srbija ponovo bude zemlja koja će pomagati drugim, da će slati svoje policajce i vojnike u mirovne misije, a da nama više niko neće morati da pomaže", rekao je Dačić, navodeći da Srbija želi da bude jedan od stubova mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu. On je dodao da su UN možda i najviše od svih drugih organizacija zadržale objektivan pristup krizama u svetu, uključujući krizu na prostoru bivše Jugoslavije.

U arhivu Jugoslovenske kinoteke prikazan je multimedijalni performans "Reconnect: nove forme dijaloga" s ciljem da se predstavi incijativa UN i preispitaju postojeće forme dijaloga. Stalni koordinator organizacija i agencija UN u Srbiji Vilijam Infante je rekao da su UN pokrenule inicijativu "Posle 2015" s ciljem da se promovišu nove forme dijaloga i da je Srbija jedna od 50 zemalja koje učestvuju u toj inicijativi i samim tim u oblikovanju budućnosti.

"Naročito me zanima ova akcija "Posle 2015", jer nameravam da i tada budem predsednik vlade. Tako da se nadam da ćemo sarađivati i u budućnosi na sreću i korist naših građana", rekao je Dačić. On je naveo da je Infante dao lični doprinos razvoju saradnje Srbije i svetske organizacije i dodao da su UN pomogle, između ostalog, izbeglim i raseljnim, razvoju siromašnih krajeva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kulturnoj baštini i pravima žena. Infante je govoreći o saradnji Srbije i UN rekao da je zahvaljući premijeru Dačiću Srbija postala izvor stabilnosti u regionu. Premijer Srbije je izrazio zadovoljstvo što se ove godine dan i nedelja UN obeležavaju s "našim čovekom" na čelu Generalne skuspštine UN, misleći na bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track