Trgovina ljudima u jugoistočnoj Evropi u porastu

Konferencijau Bukureštu

Trgovina ljudima u jugoistočnoj Evropi u porastu

Društvo -
Uočeno je povećanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi za različite svrhe, ne samo radi seksualne eksploatacije, izjavila je specijalna predstavnica OEBS Marija-Gracija Đamarinaro

BUKUREŠT - Zvaničnici i nevladine organizacije upozorili su u Bukureštu da je došlo do "uznemirujućeg" porasta trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi i da su maloletnici sve češće meta kriminalaca.

"Uočeno je povećanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi za različite svrhe, ne samo radi seksualne eksploatacije", izjavila je specijalna predstavnica OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima Marija-Gracija Đamarinaro na konferenciji koju su organizovale Francuska i Rumunija.

Sve više dece i tinejdžera iz Ukrajine, Moldavije i balkanskih zemalja naterana su na prinudni rad, primorana da prose ili se prostituišu.

Socijalni radnici, policija i predstavnici vlada iz Ukrajine, Srbije, Moldavije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske, koji su prisustvovali konferenciji, slažu se da je trgovina ljudima u porastu zbog ekonomske krize.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Rumuniji je većina žena koje su prošle godine identifikovane kao žrtve trgovine ljudima imala 16 godina.

"Eksploatacija maloletnika je u porastu i to je vrlo zabrinjavajući trend. Na meti trgovaca su najranjivije osobe i, naravno, među njima su maloletnici", kazao je savetnik francuske vlade za trgovinu ljudima u jugoistočnoj Evropi Erik Panlup, koji tesno sarađuje sa nevladinim organizacijama, policijskim i pravosudnim zvaničnicima u 16 zemalja tog regiona.

Maloletnike, osim na prostituciju, primoravaju i na krađe i provale zato što služe manje kazne ako budu uhvaćeni, istakli su stručnjaci.

Teško je prikupiti pouzdane podatke o broju žrtava zbog nelegalnog karaktera tog oblika trgovine i različitih statističkih metoda.

Godinama je većina žrtava iz jugoistočne Evrope krijumčarena u Zapadnu Evropu, ali danas su "zemlje destinacije" i Rusija, Turska i Kipar.

Što se tiče seksualne eksploatacije, letovališta na Crnom moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj takođe su postala magneti za kriminalne mreže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track