Cepter pod istragom zbog zelenašenja!
Foto: Dragana Udovicic

Kurir otkriva

Cepter pod istragom zbog zelenašenja!

Društvo -
Policija proverava kako je jedan od najbogatijih Srba Filip Cepter kao fizičko lice preduzeću „Hidrotehnika-Beogradgradnja“ odobrio kredit od 300.000 evra uz kamatu od 12 odsto

BEOGRAD - Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju.Protiv Filipa Ceptera, jednog od najbogatijih Srba, policija vodi istragu zbog zelenašenja, saznaje Kurir. Cepter je 2005. godine kao fizičko lice dao kredit od 300.000 evra preduzeću „Hidrotehnika-Beogradgradnja“, i to uz kamatu od 12 odsto.Nerealna hipoteka- Cepter je kao fizičko lice, iako po zakonu nije imao pravo, dao kredit od 300.000 evra preduzeću iza kojeg je stajao Mirko Rašić, zastupnik njegovih firmi u Srbiji i većinski vlasnik „Hidrotehnike“. Kao garancija za taj kredit stavljena je nerealna hipoteka na imovinu „Hidrotehnike“ u vrednosti od 2,7 miliona evra - kaže izvor Kurira.Da je Cepter odobrio kredit od 300.000 evra „Hidrotehnici-Beogradgradnji“, Kuriru je potvrdio i Slobodan Džamić, pomoćnik direktora tog preduzeća.- Kredit je isplaćen u dinarima, a bio je indeksiran u evrima. Kad je firma 2006. godine ušla u stečaj, ta potraživanja su došla na naplatu. Problem je bio u tome što je za taj kredit bilo dato veoma veliko obezbeđenje u vidu osam hipoteka na svim nekretninama koje su se vodile na „Hidrotehniku“. Na šta god su mogli, upisali su hipoteku - kaže Džamić i dodaje da je Trgovinski sud 2007. godine kredit uključio u razlučno potraživanje, pa je Cepter postao stečajni poverilac.Na kamatu 70.000 €On dodaje da, iako mu je „Hidrotehnika“ u celosti isplatila obaveze s kamatom, Cepter odbija da skine hipoteku s njene imovine jer nije zadovoljan visinom isplaćene kamate.- Potraživanja od 320.000 evra osnovnog duga s kamatom, koji je Trgovinski sud utvrdio 1. februara 2006. godine, kao i kamatu od 70.000 evra na taj dug do isplate, „Hidrotehnika“ je isplatila krajem 2012. godine. Bez obzira na to, još nismo dobili brisovne izjave, pa zbog hipoteka ne možemo da raspolažemo našom imovinom - kaže Džamić.Inače, mali akcionari „Hidrotehnike“ su o ovim spornim pitanjima još pre nekoliko godina obavestili MUP Srbije i sve relevantne državne organe.

Dokumenti koji dokazuju kako se Cepter bavio zelenašenjem
Dokumenti koji dokazuju kako se Cepter bavio zelenašenjem

Mirko Rašić
Mirko Rašić

Kredit uzeli i od Cepter bankeKredit koji je Filip Cepter odobrio „Hidrotehnici“ nije jedini koji je to preduzeće uzelo sa kamatom od 12 odsto:- Odmah nakon privatizacije „Hidrotehnika“ je 2004. godine uzela kredit od Cepter banke u iznosu od 27 miliona dinara. I na taj kredit je, kao i na onaj koji je Cepter lično dao „Hidrotehnici“, kamata bila 12 odsto. Ta potraživanja smo početkom 2012. godine isplatili OTP banci kao pravnom sledbeniku Cepter banke - kaže Džamić. Zanimljivo je, kao piše u izveštaju malih akcionara, da je Mirko Rašić, tada većinski vlasnik preduzeća, u tom periodu bio i predsednik UO Cepter banke.

Cepter se ne izjašnjavaIako smo Filipu Cepteru, preko advokata Sanje Turlakov, još 27. februara poslali pitanja u vezi sa ovim slučajem, odgovor na njih nismo dobili. Ni iz Agencije za privatizaciju, koja je u aprilu 2004. godine za 82 miliona dinara „Hidrotehniku“ prodala Mirku Rašiću, nismo dobili odgovore u vezi sa ovim kreditima. Inače, „Hidrotehnika“ je od 1. februara 2006. godine u stečaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track