DAN ZALJUBLJENIH: Nekome čokolada, a nekome 1.001 ruža!

Groznica uoči predstojećeg Dana zaljubljenih

DAN ZALJUBLJENIH: Nekome čokolada, a nekome 1.001 ruža!

Društvo -
Građani Srbije za najromantičniji praznik odrešili kesu. Pored bombonjera i slatkiša, kupuju se i masaže za dvoje i noćenja u spa-centrima

BEOGRAD - Ljubavna groznica ni ove godine nije mimoišla građane Srbije, pa su tako već uveliko počeli da kupuju poklone za najromantičniji praznik - Dan zaljubljenih!Prodavci u cvećarama, parfimerijama i u prodavnicama slatkiša kažu da im se, uprkos krizi, za 14. februar najbolje prodaju najskuplji artikli - ručno pravljene čokolade u obliku srca, čija cena ide i do 1.500 dinara, noćenje u hotelu sa spa-centrom, koji za dve osobe košta i do 40.000, kao i korpa sa 1.001 ružom, čija je cena vrtoglavih 150.000 dinara.

Cveće najpopularnije

- Mnogi sugrađani su već unapred zakazali pravljenje buketa i korpica sa cvećem. Najpopularnije cveće za Dan zaljubljenih su ruže, a cene se kreću od 150 dinara za jedan cvet do 15.000 za korpu s ružama. Najskuplji buket koji smo prodali, ali ne još i isporučili, jeste korpa sa 1.001 ružom, koja, u zavisnosti od vrste ruža, košta između 120.000 i 150.000 dinara. Međutim, takvih narudžbina i kavaljera s toliko para nema baš mnogo - priča za Kurir Kristina, prodavačica u jednoj cvećari u centru grada.U parfimerijama kažu da su se nekad mnogo više prodavali parfemi, a sada šminka.- Cena parfema kreće se od 7.000 do 17.000 dinara, ali se najviše kupuju noviji parfemi čija je cena u proseku oko 11.000 dinara. Međutim, vremena se menjaju. Nekada su muškarci dolazili sami, zbunjeno tražeći pomoć koji parfem da odaberu za svoju dragu, dok danas dolaze sa svojim lepšim polovinama, pa one same odaberu, i to najčešće šminku. Često se dešava i da dame tom prilikom pazare poklon i za svog muškarca, pa se tako razmena poklona obavlja na prilično praktičan način - navodi prodavačica.U poslednjih nekoliko godina postale su popularne i masaže za dvoje, koje koštaju oko 6.000 dinara, ali i noćenja u spa-centrima van Beograda.Izgubljena poenta- Zaljubljeni sugrađani ove godine prilično su zainteresovani za spa-tretmane - priča jedan od vlasnika hotela.Međutim, etnolog Bojan Jovanović podseća da je Sveti Valentin, zaštitnik Dana zaljubljenih, zapravo katolički svetac koji je šezdesetih godina prošlog veka ispisan iz registra sveca.- Kod nas je ovaj praznik postao popularan devedesetih. Međutim, u toj histeriji oko kupovine u nekom trenutku izgubila se poenta. Na sve se više misli nego na ljubav - zaključuje Jovanović.

Organizuju i putovanjaPOSETE VERONI I VENECIJI„Provedite Dan zaljubljenih u inostranstvu“ slogan je na sajtovima mnogih turističkih agencija. Zaljubljenima se nude putovanja u Veronu, Barselonu, Firencu, Rim, Sanremo i Prag.Tako dva noćenja u Veroni, gradu koji je simbol Romea i Julije, košta od 69 do 89 evra, dok za tri dana u Barseloni treba izdvojiti od 149 do 199 evra.

KAKO SLAVEMilutin Mrkonjić, SPSSa Anom na nastupuJa volim da dajem poklone, ali ih kupujem spontano. Nisam još smislio. Mislim da Ana ima zakazan nastup za taj dan, ne znam tačno gde, ali ću ja prirodno ići s njom.Dr Nada MacuraOd zaljubljenosti letišJa nisam zaljubljena... Zaljubljenost je jedno kratkoročno osećanje, ali ono ti, priznajem, daje osećaj da letiš. Ne pridajem preveliki značaj tom prazniku, jer sam iz vinogradarskog kraja, pa sam sklonija tome da obeležavam Sv. Trifuna.Marijan Rističević, SNSZaljubljenost me bolelaJa sam uvek zaljubljen, i to u kompletan ženski rod. Kada sam bio tinejdžer, zaljubljenosti su bile jake toliko da je to bilo bolno, a sada kad sam stariji, to je drugačije i sve više slavim Svetog Trifuna.Milomir Marić, novinarMojoj ženi ništa nije dovoljnoJa Dan zaljubljenih slavim 365 dana, ali mojoj ženi ni to nije dovoljno. Ona bi da je svaka godina prestupna. Ja bih joj najradije kupio neki baš lep poklon, ali su sve pare kod nje, pa ću morati prvo da joj ih tražim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track