HRVATI SE RUGAJU MRTVOJ SRPSKOJ DECI: Skandalozna i gnusna provokacija!

Gde će vam duša

HRVATI SE RUGAJU MRTVOJ SRPSKOJ DECI: Skandalozna i gnusna provokacija!

Društvo -

BEOGRAD - Nikad kraja hrvatskim provokacijama. Jastrebarsko, u kojem su - u celoj porobljenoj Evropi u Drugom svetskom ratu - ustaše oformile jedini logor smrti isključivo za decu i u kojem su na zverski način stradali nedužni mališani od jednog meseca do 14 godina, proglašen je za grad prijatelj dece.Umesto da podigne prigodno spomen-obeležje i tako oda počast žrtvama srpske nacionalnosti, Hrvatska se, postavljajući tablu s pomenutim nazivom na ulasku u grad i organizujući tamo manifestaciju, ruga nevinim stradalnicima zloglasne NDH.

Velika sramota

Sagovornici Kurira su užasnuti i naglašavaju da u svetu nije postojalo nešto slično kao što je koncentracioni logor u Jastrebarskom. Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, čiji su roditelji bili tamo zatočeni, zgrožen je „titulom“ koju je dobilo jedno takvo mesto.- Ironično je da se takva tabla nađe na ulazu. Ne može grad koji je bio jedini dečji logor na svetu da sada bude prijatelj dece. Postavljanje takvog natpisa je cinizam s njihove strane, a nigde nema table o logoru i onome što je deci učinjeno u NDH. To odudara od iskrenosti. Korektnije bi bilo s njihove strane da obeležavaju mesto stradanja mnogobrojne dece i da kažu: „Nikad se ne ponovilo“, da priznaju ko je činio i da kažu: „Mi sada jesmo prijatelji deci, ali sramota nas je zbog onog što se događalo ranije.“ Onda bi to imalo pravi smisao - kaže Džakula.

S njim se slaže i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji tvrdi da je sve što se sada dešava u Jastrebarskom vrhunsko licemerje.- Ne iznenađuje me što se pojavila takva tabla. Pritom nigde nije obeleženo kao mesto gde je postojao logor, čime bi Hrvatska pokazala da osuđuje fašizam NDH kao najveću sramotu u istoriji svog naroda. No, do toga neće uskoro doći - ističe Linta:- Sramota je što hrvatski državni funkcioneri ne dolaze godišnje u Jastrebarsko da se poklone senima ubijene srpske dece.Različite asocijacijeZa istoričara Mileta Bjelajca ovakva poruka deluje dvosmisleno.- Poruka na ulazu u grad deluje vrlo dvosmisleno, s obzirom na dečji logor koji se tu nalazio. Poruka može da izazove različite asocijacije - kaže on.

Nikola Vidović, oslobodilac logoraSTVARALI SU NOVE JANIČAREČetvrta kordunaška brigada NOVJ zauzela je Jastrebarsko 26. avgusta 1942, a komandant Nikola Vidović o susretu s malim logorašima zabeležio je:- Među memljivim zidinama starog dvorca nalazilo se 727 dečaka i devojčica,. Njih su „prevaspitavale“ časne sestre u ustaškom duhu. Htele su u neku ruku da stvore nove janičare. Sirota deca su na kapama ili reverima nosila slovo U. Živela su pod neverovatno teškim okolnostima. Zbog gladi, bolesti i načina „vaspitanja“ dnevno je umiralo po nekoliko dečaka i devojčica.

Josip Broz TitoUSTAŠE SU IH MUČILEVrhovni komandant NOVJ Josip Broz Tito je u depeši Moskvi povodom oslobađanja srpske dece iz logora Jastrebarsko napisao:- Naši partizani oslobodili su iz logora Jastrebarsko kod Zagreba 900 kozaračke dece, a ne 600, kako je ranije bilo javljeno. Tu decu su ustaše mučile i htele da ih vaspitaju u duhu fašizma. Sva ova deca nalaze se sada u Lici, na našoj oslobođenoj teritoriji - naveo je Tito.

ČinjeniceOSNOVAN PO NALOGU ANTE PAVELIĆA, UMRLO 768 MALIŠANALogor Jastrebarsko postojao od 12. jula do 26. avgusta 1942.Osnovan po nalogu Ante PavelićaJedini koncentracioni logor za decu u fašističkom delu EvropeU njemu bila srpska deca zarobljena na Kozari posle ofanzive na partizaneDeca bila starosti od jednog meseca do 14 godinaLogorom upravljale časne sestre kongregacije Sv. Vinka PaulskogSestre decu „prevaspitavale“ u ustaškom duhuDeca su na kapama ili reverima imala slovo U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track